A fost diagnosticat un caz de “ Boala limbii albastre ”(Bluetongue) în România

Boala limbii albastreA fost diagnosticat un caz de “ Boala limbii albastre ”(Bluetongue) în România, boală care nu a evoluat pe teritoriul ţării noastre până în prezent.Cazul a fost depistat intr-o ferma din judetul Buzau.

 

Potrivit ANSVSA, În data de 21 august 2014, proprietari de bovine din judeţul Buzău au solicitat prezenţa medicului veterinar, pentru că animalele deţinute prezentau semne de boală.

După examinarea animalelor, medicul veterinar a constatat leziuni bucale, mamare şi podale, semne clinice care pot fi atribuite bolii limbii albastre şi a prelevat probe de sânge de la acestea, probe care au fost trimise spre analiză laboratorului din cadrul DSVSA Buzău.

În urma examenului serologic realizat, s-a constatat că probele sunt pozitive pentru Boala limbii albastre (Bluetongue).

Ulterior prelevării probelor, medicul veterinar a fost solicitat şi de către alţi proprietari de bovine din zonă, pentru că animalele lor prezentau semne clinice similare, cu intensităţi şi localizări diferite.

DSVSA Buzău a trimis o echipă de specialişti în zonă care a prelevat probe de sânge şi de la aceste animale. Şi aceste probe analizate au avut rezultat pozitiv pentru Boala limbii albastre.

Conform procedurilor, ca urmare a suspiciunii apariţiei Bolii limbii albastre, probele de sânge prelevate au fost expediate către Laboratorul Naţional de Referinţă, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA). Aceste probe, analizate în cadrul IDSA în data de 22.08.2014, au avut rezultate pozitive pentru Boala limbii albastre.

Conform procedurilor, ANSVSA a notificat statelele membre ale Uniunii Europene şi a celor membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE), despre apariţia acestei boli pe teritoriul României.

De asemenea, ANSVSA a convocat Grupului Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea limitării difuzării bolii la efectivele de animale receptive.

 

Această boală nu afectează omul, dar produce pagube economice.

 

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides şi nu prin contactul direct între animale.

Boala afectează rumegătoarele şi are caracter sezonier.

Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv.

Din literatura de specialitate, reiese că o insectă hematofagă poate călători până la 1.5– 2 km/zi într-o zonă, iar în anumite condiţii meteorologice (vânturi predominante pe o anumită direcţie şi perioadă, în condiţii favorizante), insectele pot fi purtate la distanţe mult mai mari, ce pot atinge până la 200 de km/zi. În Europa, în momentul de faţă, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud ca: Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.

Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea animalelor ucise, cheltuieli legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie.

Scris de la 25/08/2014. Adaugat in Zootehnie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Un Comentariu la A fost diagnosticat un caz de “ Boala limbii albastre ”(Bluetongue) în România

  1. S.P. Răspunde

    01/09/2014 la 14:26

    Din punct de vedere epidemiologic exista mai multe semne de intrebare. Cel putin una dintre intrebari nu a primit din partea specialistilor un raspuns care ar putea sa confirme boala limbii albastre:
    Cunoscut fiind ca Boala limbii albastre se transmite numai prin intepatura unor specii de tantari (Culicoides);i primele focare de boala au fost diagnosticate in Grecia si Bulgaria:
    CUM A FOST POSIBIL APARITIA BOLII IN JUDETELE BUZAU,VRANCEA SI PRAHOVA DAR JUDETELE DUNARENE (INVECINATE CU FOCARELE DE BOALA DIN BULGARIA) (MEHEDINTI,DOLJ,TELEORMAN,ARGES,OLT,GIURGIU,ILFOV, CALARASI BRAILA GALATI TULCEA)AU FOST INVADATE DE TANTARI POTENTIAL PURTATORI DE VIRUS SI AU RAMAS INDEMNE?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *