Fermierii europeni solicita suplimentarea fondurilor destinate crizei din sectorul european al fructelor și legumelor perisabile

fructelor și legumelorFederatia fermierilor europeni  saluta răspunsul prompt al Comisarului European pentru Agricultură, Dacian Cioloș, de susținere a sectorului european al fructelor și legumelor perisabile în contextul crizei care l-a afectat în urma restricțiilor impuse de Rusia asupra produselor agricole.

Secretarul-General al Copa-Cogeca a solicitat  adoptarea acestor măsuri pentru a evita o prăbușire generală a prețurilor din sectorul european al fructelor și legumelor perisabile.
„Prețurile acestor produse perisabile au fost puternic afectate de criză,
scăzând cu până la 90% în anumite cazuri. Prețurile altor produse vizate de aceste restricții fac, la rândul lor, obiectul unor presiuni sporite”.
Acesta a continuat: „Salutăm, prin urmare, acest răspuns prompt al Comisiei Europene, anunțat  marti, în urma discutării inițiativei de către statele membre în cadrul Comitetului de Management
de joia trecută”. Produsele vizate prin măsurile anunțate astăzi includ roșiile, morcovii, varza albă, ardeii, conopida, castraveții, inclusiv de tip cornișon, ciupercile, merele, perele, fructele roșii, strugurii de masă și kiwi. Piețele acestor produse se află în plin sezon, neexistând opțiuni de stocare
pentru majoritatea lor și nicio piață alternativă imediat disponibilă. Comisia a adoptat măsuri și în ceea ce privește piersicile și nectarinele.
Măsurile excepționale au fost anunțate astăzi și vor include retrageri de pe piață, în special în vederea distribuirii de exemplu către asociațiile de caritate, compensarea pentru nerecoltare sau pentru recoltarea înainte de coacere. Măsurile de susținere se adresează tuturor producătorilor, fie că sunt sau nu membri ai unor organizații de producători.

Măsurile se aplică începând cu data de 18 august. Acest lucru înseamnă că orice volum retras de pe piață începând de astăzi (sau supus recoltării înainte de coacere sau altor proceduri) vor fi deja acoperite de aceste măsuri suplimentare, supuse unor controale. Măsurile se vor aplica până în luna noiembrie, dispunând de un buget de 125 de milioane de euro.
Alte măsuri destinate sprijinirii agricultorilor și a cooperativelor agricole urmează a fi discutate vineri, la Bruxelles, cu ocazia unei reuniuni cu experți din statele membre și experți din cadrul Parlamentului European.

Copa-Cogeca solicită aplicarea unor măsuri de piață extraordinare, cum ar fi retragerea produselor de pe piață și trimiterea acestora, de exemplu, către organizații de caritate, devansarea datei pentru acordarea plăților directe, intensificarea campaniilor de promovare pentru a stimula cererea și accelerarea negocierilor pentru acordurile de liber schimb cu țările
din afara UE în vederea dobândirii accesului la piețele acestora.”
Restricțiile impus de Rusia vor afecta puternic sectorul agricol, iar efectele acestora vor fi resimțite timp de mai bine de un an. Copa-Cogeca efectuează deja o estimare a daunelor resimțite.
„Estimările indică costuri mult mai mari decât cele 400 de milioane euro prevăzute în bugetul de criză al PAC. Nu avem nicio vină în această situație, însă sectorul nostru este cel mai grav afectat. Prin urmare, sprijinul necesar ar trebui finanțat nu doar din bugetul PAC, ci și din alte fonduri. Având în vedere amploarea crizei, monitorizarea marjelor de profit din lanțul alimentar va fi, de asemenea, esențială pentru a reduce speculațiile. În plus, Comisia ar trebui să asigure o coordonare a măsurilor în rândul statelor membre și să garanteze alocarea unor fonduri naționale suplimentare pentru a face față crizei”, a mai adaugat Pesonen.

Scris de la 20/08/2014. Adaugat in Agricultura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *