Fermierii europeni cer ca produsele acoperite de legislația UE privind IG-urile să fie protejate pe internet

Fermierii europeni Fermierii europeni solicita ComisieiEuropene ca produsele acoperite de legislația UE privind IG-urile să fie protejate pe internet.

În asentimentul CEVI, Confederația europeană a viticultorilor, Copa-Cogeca a trimis astăzi o scrisoare Comisiei Europene, solicitând ca produsele cu specific european ale căror nume sunt protejate de imitații prin sistemul european al indicațiilor geografice (IG) să fie protejate și pe internet.
Aceasta a avut loc în contextul în care ICANN, societatea americană responsabilă de atribuirea noilor nume de domenii de internet, a activat procedurile de înregistrare a unor domenii noi,
asociate anumitor produse agricole și puse la dispoziția unor întreprinderi private contra cost(de exemplu, „.vin” sau „.wine”). În urma intervenției autorităților europene și a guvernelor statelor membre din data de 4 aprilie, ICANN a oferit întreprinderilor candidate precum și sectorului vitivinicol un termen suplimentar de 60 de zile pentru a identifica o soluție la problema protejării indicațiilor geografice (IG) în contextul numelor de domeniu „.vin” și „.wine”.

Valoarea vinurilor europene cu indicație geografică a ajuns la 30.376 milioane de euro în 2010. Anumite vânzări au deja loc pe internet, tendință care promite să se intensifice pe viitor.

Stabilirea unui nou nume de domeniu poate fi un lucru benefic pentru sectorul vitivinicol european, câtă vreme viitorii proprietari ai acestuia se asigură de securitatea utilizării sale și protejează vinurile recunoscute pentru calităților lor specifice și acoperite de legislația europeană a indicațiilor geografice (IG).„De aceea, solicităm crearea unui sistem care să asigure protejarea indicațiilor geografice europene (IG) în contextul vânzărilor pe internet”, a declarat Pekka Pesonen, Secretarul-General al Copa-Cogeca.

Acesta a avertizat „O soluție neadecvată la această problemă ar putea să creeze un precedent pentru alte produse acoperite de IG-uri și ar putea fragiliza politica Comisiei privind protecția indicațiilor geografice, precum și viitoarele negocieri comerciale bilaterale. Copa-Cogeca îi solicită Comisiei să ia atitudine și să protejeze specialitățile regionale și
produsele de calitate acoperite de IG-uri cu ocazia negocierilor cu ICANN privind numele de domeniu „.vin” și „.wine”. Delegarea acestor nume de domeniu este de neconceput în situația în care candidații nu sunt în măsură să asigure protecția indicațiilor geografice (IG), a avertizat dl Pesonen

 

Scris de la 28/05/2014. Adaugat in Agricultura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *