Federația Viticultorii: Programul de reconversie în viticultură nu va mai funcționa dacă măsurile propuse de Ministerul Agriculturii sunt adoptate

Agriculturii Federația Viticultorii cere Ministerului Agriculturii să renunțe la măsurile propuse.Potrivit acestora, programul de reconversie în viticultură nu va mai funcționa dacă măsurile propuse de Ministerul Agriculturii sunt adoptate.

Condiționarea efectuării plăților către viticultori de plata mai întâi de către aceștia a facturilor pentru servicii și lucrări va duce la blocarea programului de sprijinire a viticultorilor. Solicităm conducerii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să deblocheze în regim de urgență plățile pentru viticultorii care au finalizat lucrările și care au solicitat fondurile necesare plății acestora. În caz contrar, Federația Viticultorii va apela la toate mijloacele legale pentru rezolvarea acestei situații, inclusiv la acțiuni în justiție împotriva Ministerului Agriculturii.

Una dintre condițiile noi este aceea ca la cererea de plată pentru lucrările efectuate de către viticultori să se prezinte ^copii ale documentelor prin care se atestă plata facturilor/serviciilor achiziționate^. Până acum, plățile erau efectuate după verificarea lucrărilor realizate, nu și a plății lor. Această procedură s-a aplicat din cauza costurilor foarte mari pentru reconversie, ajutorul pentru plantarea unui hectar de viță de vie ridicându-se la peste 15.000 de euro. Viticultorii au încheiat contracte cu furnizorii de servicii pentru efectuarea lucrărilor de reconversie și i-au plătit atunci când au primit banii de la APIA’, se arata  în comunicatul transmis de Federația Viticultorii.Dacă un viticultor vrea să planteze 10 hectare de viță de vie, sprijinul financiar este de peste 150.000 de euro. De unde să aibă un fermier acești bani, dacă nu are acces la creditare sau la alte surse de finanțare? Schimbarea regulilor afectează nu doar pe viitor programul de reconversie, ci și pe cei care l-au accesat deja, au efectuat lucrările și au de primit sume care ajung la sute de mii de euro’, se precizează în comunicat.

Scris de la 17/08/2015. Adaugat in Agricultura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *