FAO: Schimbările climatice aduc milioane de oameni într-un ciclu vicios al insecurității alimentare, malnutriției și sărăciei

Emisiile din sectoarele agriculturii vor crește în viitor, contribuind în continuare la schimbările climatice, doar dacă la nivel mondial nu se vor adopta modalități durabile, climatic inteligente de a produce, transporta, prelucra și consuma alimentele, a avertizat Directorul General al FAO, José Graziano da Silva, la conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, COP 23.

„Schimbările climatice aduc milioane de oameni într-un ciclu vicios de insecuritate alimentară, malnutriție și sărăcie. Și totuși trebuie să ne confruntăm cu realitatea care e aspră: nu facem suficient pentru a face față acestei amenințări imense”, a spus Graziano da Silva. El a subliniat că țările cel mai puțin dezvoltate și statele mici insulare în curs de dezvoltare sunt „deosebit de vulnerabile” la schimbările climatice.

Luând act de faptul că „nu ar trebui să fim descurajați de provocările viitoare,” directorul general al FAO a subliniat că atingerea obiectivului Zero Foamete până în 2030 este încă posibilă. „Agricultura este locul unde lupta împotriva foametei și schimbărilor climatice vin mână în mână pentru a debloca soluții”.

„Nu este suficient să transformăm doar modul în care producem alimente. Acțiunile de atenuare și adaptare la schimbările climatice trebuie integrate în întregul sistem alimentar: de la producție la transport, de la prelucrare la consumul alimentar atât în zonele rurale cât și urbane”, a mai spus Graziano da Silva.

Schimbările climatice, foametea și sărăcia pot și trebuie combătute

FAO a anunțat recent că numărul persoanelor subnutrite a crescut din nou pentru prima dată într-un deceniu, numărând 815 milioane de oameni înfometați zilnic.

Această creștere se datorează, în principal, conflictelor și recesiunilor economice, dar și impactului schimbărilor climatice, în special a secetelor prelungite în Africa. Și estimările Grupului interguvernamental privind schimbările climatice arată că acestea ar putea crește riscul foametei și malnutriției cu până la 20% până în 2050.

Graziano da Silva a subliniat rolul fundamental al sistemelor alimentare și al agriculturii, care sunt puternic afectate de schimbările climatice, dar, în același timp, sunt și ele motoare majore ale schimbărilor climatice.

Adoptarea practicilor agricole inteligente din punct de vedere climatic

Cel puțin o cincime din emisiile totale de gaze cu efect de seră pot fi atribuite sectoarelor agricole, a remarcat Graziano da Silva.

Trebuie să se facă mai mult pentru a reduce aceste emisii și pentru a îmbunătăți concomitent randamentele producției și pentru a consolida rezistența, a declarat directorul general al FAO. Aceasta înseamnă printre altele adoptarea unor abordări, cum ar fi agroecologia și intensificarea durabilă, inteligentă din punct de vedere climatic.

„Nu ne putem aștepta ca proprietarii mici, fermierii de familie și păstoriii … să poată face față acestor provocări pe cont propriu” , ei vor avea nevoie de sprijin național și internațional, a adăugat el.

„Reducerea defrișărilor, restabilirea terenurilor și pădurilor degradate, eliminarea pierderilor și deșeurilor alimentare, îmbunătățirea captării carbonului în sol, creșterea animalelor cu un potențial scăzut de emisii de dioxid de carbon – acestea sunt doar câteva soluții cunoscute pentru combaterea foametei, sărăciei și consolidarea durabilității în același timp”, a explicat Graziano da Silva .

El a menționat, în special, că în timp ce efectivele de animale emit mai multe gaze cu efect de seră decât alte surse de hrană, „creșterea animalelor cu potențial scăzut de emisii de carbon este posibilă” – de exemplu, FAO estimează că practicile de creștere îmbunătățite deja disponibile, ar putea reduce emisiile cu 20-30%.

Activitatea FAO include sprijinirea țărilor în îmbunătățirea durabilă a sectoarelor lor agricole; în adaptarea și consolidarea rezistenței și în atenuarea încălzirii globale prin agricultură. De asemenea, asistă statele în monitorizarea Contribuțiilor lor Determinate la Nivel Național în ceea ce privește schimbările climatice și necesitatea sprijinului tehnic și financiar pentru a transforma aceste angajamente în realitate.

Scris de la 15/11/2017. Adaugat in Agricultura mondiala. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *