Energia electrica pentru irigaţii ar putea fi subventioanata cu 85% din valoarea tarifului de livrare

Ministerul Agriculturii ia primele masuri impotriva secetei din acest an.Un proiect de act normativ postat pe site-ul oficial al MADR propune subvenţionarea costurilor cu energia electrică pentru irigairigaţiiţii în anul 2015

Potrivit documentului, cheltuielile cu energia electrică reprezintă cca 85% din valoarea tarifului de livrare a apei pentru irigaţii. Secetele prelungite și frecvente afectează peste 7 milioane ha, ceea ce
reprezintă peste 48% din suprafața agricolă totală (2006).

Suportarea de la bugetul de stat a cheltuielilor cu energia electrică componentă a a tarifului de livrare a apei pentru irigaţii in conformitate cu cu prevederile Ordinului MADR nr.120/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind calculul şi plata tarifelor pentru serviciile de îmbunătăţiri funciare, Capitolul II, Secţiunea1, Art.4, alin b) Valoarea cheltuielilor cu energia electrică pentru o suprafaţă contractată în anul 2015 de 350 mii ha este de 29.3 mil lei în situaţia suportării de la bugetul de stat în proporţie de 100%.

În partea de sud, sud-est și est din România, seceta agricolă complexă este un fenomen climatic de hazard care induce cele mai grave consecințe care s-au înregistrat vreodată în agricultură. Seceta pedologică extremă și severă din zonele menționate, coroborată cu consumul ridicat de apă în perioada iulie-august, conduc la o rezervă de apă din sol sub punctul de ofilire pe întinse suprafețe agricole.

In condițiile în care scenariile climatice estimează o scădere a cantității de precipitații, este de așteptat ca intensitatea fenomenelor de secetă pedologică să crească în zonele cele mai vulnerabile, respectiv sudul, sud-estul și estul României.

În aceste zone, seceta pedologică va atinge cele mai mari valori ale intensității (extremă/Co-300 m3/ha și severă/600-900 m3/ha). Pe aceste suprafețe, luând în considerare creșterea intensității și a frecvenței anilor secetoși, este necesară aplicarea irigațiilor. Legea nr. 138/2004 publicată cu modificări şi completări Capitolul V, Art.56 prevede că: Administraţia livrează apă pentru irigaţii, la solicitarea beneficiarilor, în următoarele condiţii:

a)pe bază de contracte de prestări de servicii cu executare succesivă încheiate pe termen lung, denumite în continuare contracte multianuale;

b)pe bază de contracte de prestări de servicii pentru un sezon de irigaţii, denumite în continuare contracte sezoniere;

c)pe bază de contracte de prestări de servicii în amenajările de irigaţii 2 sau părţi de amenajări de irigaţii a căror infrastructură nu s-a transmis organizaţiilor, conform legii.

 

 

Scris de la 22/06/2015. Adaugat in National. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *