Efectuarea tratamentului la culturile de PORUMB si FLOAREA SOARELUI impotriva daunatorului TANYMECUS DILATICOLIS ( ratisoara porumbului)

PORUMBOficiul  Fitosanitar Cluj avertizeaza efectuarea tratamentului la culturile de PORUMB si FLOAREA SOARELUI  impotriva daunatorului : TANYMECUS DILATICOLIS ( ratisoara porumbului ), alti daunatori de sol : gandacul pamantiu   ( OPATRUM  S. )care pot cauza pierderii importante culturilor in primele faze de vegetatie. Daune mari se produc in perioada rasaririi culturilor.

De Retinut !!!  Adultii de Tanymecus migreaza de la cultura de porumb la cea de floarea soarelui.

 

Perioada optima de tratament  : IN Timpul si Dupa  rasarirea culturii .

 

Tratament conditionat de prezenta daunatorilor, PED , peste 3 % plante atacate sau 3 adulti / mp.  dar si de planta premergatoare, absenta tratamentului cu insecticid specific la samanta.

Obligatoriu acolo unde la semanat  s-a folosit samanta tratata doar cu fungicid si exista rezerva de daunatori.

Urmariti aproape zilnic  culturile pana cand acestea  au 5-7 frunze , pentru a observa populatia de daunatori adulti si eventual atacul lor. Efectuati tratamentul cu insecticide daca PED este atins.

 

Produse de protectia plantelor recomandate / omologate :  

Calypso 480 SC – 0.090 l / ha sau

Decis Mega 50 EW – 0,150 l / ha sau

Imidan 50 WP – 1.5 kg / ha sau

Mospilan 20 SG( Krima 20 SG )  – 0.100 kg/ ha sau alte produse omologate cu actiune similara .

 

 

 ing. Angelica Baciu,  Oficiul Fitosanitar Cluj

Scris de la 14/05/2015. Adaugat in Starea culturilor. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *