Defrișările, principala cauză a inundatiilor din România

Defrișările„Au trecut 9 ani de la inundatiile din anul 2005 din județul Vrancea, în care 16 persoane și-au pierdut viața și mai mult de 1500 de locuințe au fost distruse sau grav avariate.

Cetățeni pe care îi reprezint astăzi în Parlamentul României, locuitori ai comunei Vulturu, au trecut prin grele încercări atunci când apele revărsate au distrus, în doar câteva clipe, munca unor generații întregi. Bineînţeles, mai greu sau mai ușor, cu ajutorul rudelor, cu sprijin guvernamental sau din mediul privat, oamenii au reușit să-și adune puterile și să înceapă reconstrucția gospodăriilor. În timp ce unii dintre sinistrați au ales să se mute la rude sau să-și reclădească locuințele pe terenuri din zone neinundabile, puse la dispoziție de autorități, au existat oameni care nu au vrut să-și abandoneze gospodăriile. Deși le-au reparat, consolidat sau reconstruit de la zero, satul Vadu Roșca nu și-a recăpătat nici până astăzi spiritul pe care l-a avut înainte de inundații. Trecerea apelor a distrus pentru totdeauna o comunitate, lăsând în urmă zeci de case abandonate”, a declarat miercuri deputatul liberal Laurențiu Țigăeru Roșca.
„Astăzi, România este, din nou, grav afectată de inundații. După mai multe zile de ploi abundente, în apele râurilor revărsate și-au găsit sfârșitul patru persoane, în timp ce alte două

sunt date dispărute. Apa a pătruns în sute de gospodării și a inundat mii de hectare de teren din județele din sudul țării.Este binecunoscut faptul că principala cauză a producerii inundațiilor în România este defrișarea necontrolată a pădurilor şi că legislaţia în vigoare este lacunară şi permite defrişări ilegale. În data de 1 martie 2013, fostul ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, doamna Lucia Varga, a fost mandatată să prezinte Guvernului un act normativ care să amendeze Codul Silvic şi Legea Contravenţiilor Silvice. Printre altele, proiectul propus viza combaterea tăierilor ilegale de păduri, interzicerea vânzării lemnului din pădure şi înlocuirea cu vânzarea din depozite şi rampe, dar şi introducerea autorizaţiilor de practică pentru personalul silvic. În data de 2 octombrie 2013, Guvernul României a adoptat proiectul noului Cod Silvic, acesta fiind transmis Parlamentului României. Deşi a trecut mai bine de jumătate de an, acest demers legislativ nu a ajuns în plenul Parlamentului spre a fi dezbătut şi votat. Din acest motiv, în data de 19 martie, i-am adresat doamnei ministru Doina Pană o întrebare cu privire la noul Cod Silvic. Întrucât nici până astăzi nu am primit un răspuns, deși, conform Regulamentului Camerei Deputaților, termenul este de 15 zile, nu pot decât să-mi imaginez că noul Cod Silvic nu reprezintă pentru doamna ministru o prioritate. Ieri, 22 aprilie, s-au împlinit 44 de ani de când senatorul american Gaylord Nelson a fondat Ziua Pământului, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arată față de mediu. Prin acest demers, îmi propun să reușesc să îi trezesc interesul doamnei ministru Pană pentru protejarea pădurilor din România. Vă reamintesc, doamnă ministru, că stă în puterea dumneavoastră ca noul Cod Silvic, aprobat de Guvernul României, să își producă efectele, astfel încât să salvați vieţi şi sute de case de la distrugere. Sunt convins că veți reuși, astfel, să caștigați pe lângă respectul cetățenilor, pe cel al premierului. Mai mult, nu veți mai fi nevoită să aveți chef de niște inundații”; a mai spus deputatul liberal

Scris de la 23/04/2014. Adaugat in National. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *