Daniel Constantin:„Inființarea fondurilor mutuale cred că reprezintă cea mai mare realizare a agriculturii românești din ultimii 10 ani”

Ieri, 21 iunie 2013, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Daniel Constantin, a susținut o conferință de presă la sediul MADR, aceasta fiind prilejuită de trei subiecte de maxim interes pentru fermieri, anume: deblocarea de către Comisia Europeană a fondurilor europene pentru Programul Operațional de Pescuit, aprobarea în ședința de Guvern din 19 iunie a Ordonanței de Urgență privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură și elaborarea unui act normativ care să soluționeze în beneficiul fermierilor condiționarea plăților de la bugetul de stat către crescătorii de animale de lipsa datoriei acestora la bugetul național.

Astfel, ministrul Constantin a prezentat în cadrul conferinței de presă scrisoarea oficială a Comisiei Europene, primită în data de 20 iunie 2013, prin care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost notificat cu privire la ridicarea întreruperii plăţilor din Fondul European pentru Pescuit (FEP). Reamintim faptul că înreruperea plăţilor a fost decisă de către Comisia Europeană în data de 13 ianuarie 2012 din cauza unor deficienţe grave în funcţionarea sistemului de management şi control înregistrate în perioada 2010-2011.

Apreciind progresele semnificative făcute în perioada 2012 – 2013 de către autorităţile române şi confirmate de Autoritatea de Audit şi de auditorii europeni, Comisia Europeană a comunicat faptul că va proceda imediat la reluarea plăţilor din FEP către România. În acest context, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat: „Deblocarea fondurilor pentru Programul Operațional de Pescuit (POP) înseamnă că, dacă dintr-un Program care are o valoare totală de 307 milioane euro până în ianuarie 2012 am atras doar 14 milioane euro, în zilele următoare vor veni în România 50 de milioane de euro reprezentând plăți către fermieri pe care Guvernul a înțele să le suporte de la bugetul național, acestea nefiind însă decontate de la Comisia Europeană”.

De asemenea, ministrul Constantin a precizat că în prezent gradul de absorbție din Fondul European pentru Pescuit (FEP) este de 24,4%, gradul de contractare este de 66, 28%, iar proiectele depuse până în data limită de 31 mai 2013 ridicându-se în jurul cifrei de 1 miliard de euro, fapt care dă speranțe că România va putea atrage toate fondurile disponibile din acest Program.

Cu privire la aprobarea în ședința de Guvern din 19 iunie a Ordonanței de Guvern privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură, ministrul Daniel Constantin a afirmat că „înființarea fondurilor mutuale cred că reprezintă cea mai mare realizare a agriculturii românești din ultimii 10 ani”, precizând modul în care se vor înființa și vor fi organizate acestea, totodată lansând idea că organizarea unui singur Fond Mutual la nivdaniel constantinelul întregii țări ar fi formula optimă de organizare a acestuia. În ceea ce privește finanțarea Fondului Mutual, ministrul Constantin a subliniat faptul că, “odată ce aderă la acest Fond Mutual, toate riscurile – inclusiv cele care nu sunt acoperite de societățile de asigurări (îngheț, grindină, secetă, pierderi provenite din boli la animale etc) – vor fi acoperite de Fond, acesta fiind constituit în proporție de 65% din contribuții de la bugetul național și al Uniunii Europene și 35% din contribuția fermierilor membri”.

Cu privire la cel de-al treilea subiect abordat în cadrul conferinței de presă, ministrul Constantin a arătat că, în urma demersurilor întreprinse la Comisia Europeană, dar și la instituții resposabile ale statului român, printre care Avocatul Poporului, Ministerul Justiției si Curtea de Contruri, s-a găsit soluția rezolvării în favoarea fermierilor, printr-un act normativ, a problemei care decurge din mai multe ordine de ministru al Agriculturii semnate în anii anteriori care stipulează condiționarea plăților de la bugetul de stat către crescătorii de animale de lipsa datoriei acestora la bugetul național.

Scris de la 22/06/2013. Adaugat in Regional. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *