Daniel Constantin discuta cu spanioli noi solutii pentru sistemele de irigatii

daniel constantinO delegaţie a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, condusă de ministrul Daniel Constantin, efectuează, în perioada 17-19 iulie 2013, o vizită în Spania, unde va avea o serie de întrevederi cu oficiali ai Guvernului spaniol şi cu reprezentanţi ai Federaţiei Naţionale a Comunităţilor de Irigatori sau ai Comisiei de agricultură, alimentaţie şi mediu înconjurător din Congresul Deputaţilor.
În cadrul programului sunt prevăzute întrevederi cu ministrul Agriculturii, Alimentaţiei şi Mediului Înconjurător, Miguel Arias Canete, şi cu Jose Ignacio Lorens Torres, preşedintele Comisiei de agricultură, alimentaţie şi mediu înconjurător din Congresul Deputaţilor.
Programul vizitei prevede întâlniri la Madrid şi deplasări în regiunea Extremadura, o zonă cu o infrastructură de irigaţii dezvoltată în mod deosebit.
Cu ocazia acestor consultări, partea română are în vedere realizarea unui schimb de opinii cu interlocutorii spanioli pe teme precum implementarea PAC, absorbţia fondurilor europene, evaluări privind implementarea viitoare a reformei PAC recent agreate, îmbunătăţirea funcţionării lanţului agro-alimentar, experienţa spaniolă în ce priveşte cooperativele agricole şi asigurările agrare. Nucleul consultărilor din Spania se va circumscrie interesului părţii române pentru experienţa spaniolă în modernizarea şi gestionarea irigaţiilor – domeniu prioritar pentru Guvernul român.
De asemenea, oficialul român va vizita instalaţiile de irigaţii din Montijo, unde se regăsesc culturi de cereale (grâu, orz si ovăz), măsline, stejar, viţa de vie, cartofi, ardei, varză, roşii, lucernă, porumb, fasole, etc.
„Aşa cum am anunţat încă de la preluarea mandatului sectorul irigaţiilor este prioritar pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În anul 2013, a fost realizată prima umplere a canalelor de irigaţii. Prin intermediul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, masura prin care a fost adusă apa mai aproape de fermieri şi în acelaşi timp un preţ mai mic la energie”, a declarat ministrul Daniel Constantin.
Urmare a Ordinului MADR 30/2013 s-au redus cheltuielile indirecte pentru energia utilizată în irigaţii de la 10% la 8% iar ANIF foloseşte începând cu anul 2012 tariful tip B monom diferenţiat pentru contractele de furnizare a energiei electrice necesare pompării apei de irigaţii.
Totodată, Ordonanţa de Urgenţă nr. 79 pentru modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, aprobată în data de 26 iunie 2013, întăreşte rolul prioritar al sectorului de irigaţii din România în contextul actual, aşa cum a fost el asumat de către conducerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi urmăreşte, în principal, protejarea infrastructurii de îmbunătăţiri funciare prin transmiterea acesteia către organizaţiile şi federaţiile de udători sub formă de comodat şi nu în proprietate ca până acum, urmând ca, după o perioadă de 5 ani, la cerere, acestea să poată primi în proprietate respectiva infrastructură, numai dacă fac dovada exploatării şi întreţinerii corecte a acestora.
O altă măsură importantă cuprinsă în actul normativ recent aprobat de Guvern, îl reprezintă includerea ANIF în lista operatorilor pe piaţa energiei, Agenţia urmând a efectua activităţi de furnizare a energiei electrice către clienţi, fapt care va putea conduce la un preţ scăzut al energiei furnizate beneficiarilor, în funcţie fie de preţul redus al achiziţionării energiei de către Agenţie de pe piaţă, fie datorită faptului că energia consumată noaptea pentru umplerea acumulărilor beneficiază de un preţ mai mic. – www.promptmedia.ro

Scris de la 17/07/2013. Adaugat in Regional. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *