Dacian Ciolos:Toate „aşteptările” au fost contabilizate în acordul politic şi reforma PAC a fost „cea mai democratică” de acest fel din istoria comunitară

„Secretul şi provocarea” în negocierile pentru acordul politic referitor la noua Politică Agricolă Comună a stat în „identificarea şi promovarea” interesului european fără „atingerea” diverselor „aşteptări” naţionale, a declarat, joi seară, pentru MEDIAFAX, comisarul european Dacian Ciolos.

Nu a fost un acord uşor de obţinut… dar am ajuns cu barca la mal, după ce am depăşit antagonismele politice obişnuite dintre productivişti şi ecologişti, dintre liberali şi intervenţionişti. In plus, a fost pentru prima dată când Parlamentul European a participat ca jucător cu drepturi depline, egale, cu cele ale statelor membre. Asta a făcut ca întreg procesul să fie mai democratic, mai transparent, dar şi mai complex. Şi cu toate acestea, am reuşit să identificăm şi să promovăm interesul european, fără ca acesta să aducă atingere diverselor aşteptări naţionale. Asta a fost provocarea, secretul, pentru a ajunge la o schimbare de paradigmă privind rolul şi locul agriculturii, şi al politicii agricole comune, în societatea europeană”, a spus, pentru MEDIAFAX, comisarul european al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, întrebat fiind care au fost cele ma critice momente din perioada negocierilor.

Cioloş a remarcat faptul că una dintre cele mai dificile perioade a fost cea a negocierii bugetului multinanual european, pentru că o reducere semnificativă ar fi afectat reforma „şi nu ar fi permis, probabil, nici repartizarea mai echitabilă a subvenţiilor, nici ecologizarea practicilor agricole”.

Întrebat dacă în negociere au fost adversari redutabili, dar şi aliaţi neaşteptaţi, comisarul european a spus, pentru MEDIAFAX: „Într-o negociere ai parteneri, nu adversari. Si cu cât partenerii de negociere sunt mai buni şi mai angajaţi, cu atât rezultatul este mai bun. În funcţie de subiectele discutate, uneori am avut de partea noastră Parlamentul European, alteori Consiliul de miniştri. A fost un proces complicat însă, de la bun început, am plecat de la o bază solidă şi, mai ales, legitimă. Propunerile Comisiei au urmat concluziilor unei dezbateri publice pe care am iniţiat-o imediat ce am preluat mandatul de comisar european la începutul lui 2010. A fost un proces necesar, de transparentizare şi de relegitimare a acestei politici faţă de cetăţeni. Un proces care, natural, a atras şi aliaţi. Mă gândesc, de exemplu, la Confederaţia tinerilor agricultori europeni care a susţinut pe tot parcursul negocierilor propunerea Comisiei de introducere a unui sprijin suplimentar pentru tineri la scară europeană. Un alt exemplu ar fi presa: în privinţa măsurilor dedacian ciolos ecologizare a PAC, în multe state membre, presa, prin explicarea impactului acestora, a avut un rol capital în conturarea unor poziţii politice de negociere”.

Cioloş crede că astfel, toate „aşteptările” au fost contabilizate în acordul politic şi reforma PAC a fost „cea mai democratică” de acest fel din istoria comunitară.

Întrebat dacă se simte confortabil cu faptul că în unele media şi în alte zone această reformă este denumită „reforma Cioloş”, comisarul european a spus, pentru MEDIAFAX: „Sunt prea mulţi oameni care au fost implicaţi, prea multe instituţii, prea multe opinii pentru ca această reformă să poarte numele unui singur om. Comisia Europeană este cea care face propunerile şi este normal să existe o orientare politică dată de comisarul care vine cu pachetul de reformă. Satisfacţia mea e să constat că, practic, toate ideile pe care le-am promovat au fost asumate de cele două instituţii codecidente. Mai ales când e un acord politic care s-a bucurat de o largă susţinere în Parlamentul European şi a fost adoptat fără niciun vot împotrivă în Consiliul de miniştri. Ceea ce, pentru mine, înseamnă că, pe de o parte, venise timpul pentru o astfel de reformă, pe de alta, toţi cei implicaţi în procesul de negociere şi de decizie au înţeles că propunerile răspund unor aşteptări reale, legitime”.

Parlamentul European, Consiliul de Miniştri al UE şi Comisia Europeană au ajuns la un acord privind reforma Politicii Agricole Comune (PAC) care va fi aplicată după 1 ianuarie 2014 şi vizează în principal reducerea decalajelor între ţările membre privind subvenţiile la plăţile directe

Scris de la 28/06/2013. Adaugat in Regional. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *