Comisia Europeană vine cu noi masuri de sprijin pe piata europeana a lactatelor

europeană Comisia Europeană a anunțat că va oferi sprijin pentru depozitarea în regim privat a untului, laptelui praf degresat (LPD) și anumitor brânzeturi, în scopul de a atenua impactul restricțiilor rusești la importurile de produse lactate din UE și pentru a limita efectele negative pe piața internă. Comisia a confirmat, de asemenea, că perioada de intervenție publică în sectorul untului și laptelui praf degresat va fi prelungită până la sfârșitul anului.

Comisarul UE pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Dacian Cioloș a explicat: „Semnalele de pe piața europeană a produselor lactate în ceea ce privește prețurile arată că embargoul impus de Federația Rusă începe să afecteze acest sector. Câteva state membre ale căror venituri din exporturi scad, trebuie să găsească noi piețe de desfacere. Sectorul european al produselor lactate are nevoie de timp și de ajutor pentru a se adapta și, din acest motiv, anunț astăzi o serie de măsuri special orientate de susținere a pieței, concentrându-se pe sectoarele ce privesc laptele praf, untul și brânzeturile de export. Dacă va fi necesar, vom lua și alte măsuri suplimentare.”
Oficialul european a adăugat: „În zilele următoare voi prezenta, de asemenea, statelor membre și Parlamentului European o primă analiză completă a impactului pe termen scurt și mediu al interdicției impuse de Federația Rusă asupra tuturor sectoarelor majore agroalimentare europene, împreună cu o prezentare generală a opțiunilor de politică în domeniu. Din nou, mesajul meu de astăzi pentru producătorii din UE este clar: În cazul în care apar riscuri semnificative de destabilizare a pieței, voi continua să utilizez noua politică agricolă comună (PAC) pentru a acționa preventiv în sensul stabilizării ei.”

Comisia va oferi sprijin pentru depozitarea în regim privat a untului și laptelui praf degresat, sprijin care să acopere costurile zilnice de depozitare acestor produse pentru de la 3 la 7 luni. Un proiect de act de punere în practică va fi prezentat Comitetului săptămâna viitoare pentru un vot formal.
Având în vedere importanța anumitor brânzeturi în valoarea exporturilor UE către Federația Rusă (totalizând aproape 1 miliard de € în 2013), Comisia dorește să extindă această măsură și în acest sector. Normele privind depozitarea în regim privat a brânzeturilor și prelungirea perioadei de intervenție vor fi reglementate printr-un act delegat ce va fi prezentat de Comisie în viitorul apropiat, în conformitate cu normele de urgență în ceea ce privește piața stabilite în cadrul reformei PAC de anul trecut.

Scris de la 28/08/2014. Adaugat in Agricultura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *