Dacian Ciolos: Comisia Europeana propune masuri de sprijin suplimentar pentru producatorii moldoveni

Dacian CiolosComisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a anuntat o propunere a Comisiei Europene menita sa ajute Rep. Moldova, afectata de restricitiile comerciale impuse de Rusia. Astfel, contingentele de export fara taxe vamale pe piata europeana pentru mere, prune si struguri de masa din Rep. Moldova ar putea fi dublate.

„In urma discutiilor de zilele trecute cu premierul Republicii Moldova Iurie Leanca si cu vicepremierul Natalia Gherman, avand in vedere impactul deciziei Federatiei Ruse de a inceta importul de fructe si legume din Republica Moldova, Comisia Europeana propune masuri de sprijin suplimentar pentru producatorii moldoveni”, se arata intr-un comunicat al Comisarului pentru Agricultura Dacian Ciolos.

Potrivit acestei propuneri, Moldovei ii vor fi acordate contingente de export suplimentare, fara taxe vamale, pentru mere, prune si struguri de masa de doua ori mai mari decat cotele negociate in cadrul Acordului de Liber Schimb Cuprinzator si Aprofundat (DCFTA).
Masura va fi valabila pana la sfarsitul anului 2015, mai spune Dacian Ciolos. Rep. Moldova are, de saptamana trecuta, interdictii la export pentru legume, fructe si conserve pe piata rusa, dupa ce autoritatile ruse au acuzat nerespectarea standardelor de calitate de catre producatorii moldoveni.
Rusia recurge la astfel de masuri frecvent, mai ales in relatia cu fostele stale satelit ale Uniunii Sovietice, pe care le acuza ca doresc integrarea in strucutrile europene.
La 2 iulie, Parlamentul Rep. Moldova a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, gest care a iritat profund Moscova.

Scris de la 29/07/2014. Adaugat in Agricultura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *