Cum diminuăm pierderile cauzate de întârzierea semănatului la cultura grâului

 grâuluiCercetările efectuate au consemnat că pentru fiecare zi de întârziere a semănatului la cultura grâului se pierd 60 kg/ha in luna octombrie, iar pentru luna noiembrie 100 kg/ha.Semănat în perioada optimă, grâul are posibilitatea să înfrăţească şi să se călească, fortificându-se pentru perioada de iarnă, în aceste condiţii putând rezista până la -200 C.

Întrucât în campania de toamnă, cultura grâului ocupă un loc important, reuşita unei culturi bune depinde de respectarea tehnologiei specifice de cultură.

 

Lucrările solului

Se efectuează în aşa fel încât între executarea arăturii şi semănat să treacă un interval de 15 – 20 zile, necesar pentru a se realiza „aşezarea solului”. Arătura se efectuează, funcţie de sol, la 18 – 20 cm adâncime, cu precizarea că pe solurile cu o vegetaţie prea înaltă se procedează mai întâi la o mărunţire a acesteia cu grapa cu discuri. Dacă solul este prea uscat şi rezultă bulgări prea mari, se renunţă la arat şi se pregăteşte terenul utilizând grapa cu discuri grea, GDG-4,2M, în agregat cu grapa stelată.

Pregătirea patului germinativ se face cu 1 – 2 zile înainte de semănat şi constă în afânarea şi mărunţirea bulgărilor pe o adâncime de 6 – 8 cm cu ajutorul grapei cu discuri. Sămânţa trebuie să aibă o valoare biologică şi culturală ridicată, cu îndeplinirea următoarelor condiţii: puritate peste 98%, capacitate germinativă peste 90%, sănătoasă,
umiditate sub 14%. Înainte de semănat sămânţa se tratează în mod obligatoriu cu fungicide (CELEST STAR -1l/tonă)) pentru protejarea împotriva principalelor boli.
Semănatul se realizează în epoca optimă, data semănatului fiind diferită în funcţie de zona ecologică. Cantitatea de sămânţă necesară pentru un hectar de cultură este cuprinsă între 200 şi 240 kg/ha, funcţie de condiţiile pedo-climatice, fertilitatea terenului şi epoca semănatului. Adâncimea de semănat este de 3 – 4 cm pe solurile luto-argiloase sau lutoase şi 5–6 cm pe solurile nisipoase. Perioada optimă de semănat pentru cultura grâului în România este conform materialelor didactice în acel moment în care până la venirea iernii grâul să vegeteze circa 40 – 50 zile și să acumuleze circa 400 – 500 grade Celsius temperaturi pozitive. În astfel de situații plana de grâu ar trebui să se afle în stadiul de 3-4 frunze, cu 2-3 frați.În aproape toate zonele de cultură a grâului din România, perioada optimă de semănat se încadrează în mod teoretic în perioada 1 – 10 octombrie. Cercetările efectuate au consemnat că pentru fiecare zi de întârziere a semănatului în luna octombrie se pierd 60 kg/ha, iar pentru luna noiembrie 100 kg/ha.Semănat în perioada optimă, grâul are posibilitatea să înfrăţească şi să se călească, fortificându-se pentru perioada de iarnă, în aceste condiţii putând rezista până la -200C.

Fertilizarea grâului

Odată cu pregătirea terenului, se aplică 20 – 30 tone gunoi de grajd/ha, o dată la 3 – 4
ani şi îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu, în cantitate de 40 – 60 kg substanţă
activă/ha. În lipsa gunoiului de grajd, cantitatea de fosfor şi potasiu creşte la 80 – 100 kg
s.a. la hectar.
Lucrările de întreţinere

În situaţia în care, în perioada semănatului, se manifestă fenomenul de secetă, se
recomandă tăvălugirea semănăturilor pentru a realiza un contact mai bun al seminţelor cu
solul şi a asigura o răsărire uniformă şi rapidă
Combaterea buruienilor se efectuează prin respectatrea tuturor lucrărilor agrotehnice şi
fitotehnice sau prin aplicarea de erbicide, în funcţie de gradul de îmburuienare şi structura
speciilor de buruieni:
● pentru combaterea buruienilor din familia Cruciferae (muştar sălbatic, ridiche
sălbatică, susai, pălămidă, etc.) se pot aplica următoarele erbicide: SDMA (2 l/ha) sau
Dicotex (2 l/ha). Epoca de aplicare: primăvara, când buruienele sunt în faza de rozetă şi
plantele de grâu în faza de înfrăţire, iar temperatura aerului să fie de peste 150
C;
● în combaterea buruienilor mai rezistente la erbicidele pe bază de 2,4-D (volbură,
mohor, muşeţel sălbatic, iarba bărboasă, rocoină,) se pot folosi: Lontrel 418C (4-5 l/ha),
Logran D (1,5 kg/ha), Granstar (20-25 g/ha), Glean (20-30 g/ha), Oltisan (1 l/ha), Icedin
forte (2 l/ha). Datorită remanenţei de lungă durată, în cazul tratamentului cu erbicidul
Glean, după grâu nu se vor semăna specii sensibile la acest erbicid (floarea soarelui,
sfecla de zahăr, sfecla furajeră). Epoca de aplicare: când temperatura aerului este de
peste 120
C, plantele de grâu se găsesc în faza de înfrăţire-începutul formării primului
internod, iar buruienele în faza de rozetă;
● speciile de buruieni monocotiledonate, iarba vântului şi odosul (Avena fatua), se
pot combate cu erbicidele: Puma super (1 l/ha), Assert (2-3 l/ha), Avenge (4-5 l/ha),
Dicuran (2-3 kg/ha). Epoca de aplicare: primăvara, când plantele de grâu sunt în faza de
înfrăţire-până la primul internod, iar buruienele până la începutul înfrăţirii.
● în timpul vegetaţiei, pentru combaterea unui complex de boli (fuzarioză, făinarea,
septorioza, etc), se pot aplica: Miraje (1 l/ha), Tilt 250 EC (0,5 l/ha), Bayleton 250 EC (0,5
kg/ha).
Combaterea dăunătorilor se efectuează în funcţie de specia dăunătoare:
● combaterea ploşniţelor cerealelor se face cu: Sinoratox (3l/ha) sau Dimevur (3
l/ha);
● combaterea gândacului ghebos se face cu Lindatox 3 sau PEB + Lindan (25
kg/ha);
● distrugerea gândacului bălos al ovăzului, care atacă şi grâul, se poate efectua cu :
Sinoratox (3 l/ha), Carbetox (3 l/ha), Onefon 80 (1,2 kg/ha).
În funcţie de nivelul precipitaţiilor, irigarea constituie o măsură eficientă şi se aplică
astfel: o udare pentru răsărire şi 1-2 udări în timpul vegetaţiei, cu o normă de udare de
500-600 m3 /ha apă.

 

 

Scris de la 24/09/2015. Adaugat in Agricultura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *