Sudul Romaniei prezintă un potențial deosebit pentru cultivarea soiei

In aceasta perioada are lc in Germania, la Augsburg, Congresul Internațional Dunărean al Soiei, eveniment ajuns la cea de-a doua editie.Tema dezbateri  a constat in gasirea de noi pentru creșterea producției de soia clasică în statele semnatare ale Convenției, în zona Dunării.

S-a urmărit necesitatea evidențierii creșterii producției de soia pentru a acoperi consumul Uniunii Europene, cu impact favorabil de mediu, ca urmare a reducerii importurilor din America de Sud.

În intervenția sa, Achim Irimescu a relevat importanța cercetării pentru creșterea productivității și necesitatea susținerii în cadrul PAC a acestei culturi

S-a remarcat faptul că sudul țării prezintă un potențial deosebit pentru cultivarea acestei plante, ea putând fi cultivată în această zonă ca o a doua cultură, după recoltarea grâului. De asemenea, soia mai este cultivată în vestul și nord-estul României, însă cu o productivitate mai scăzută.

În ceea ce privește fluctuațiile suprafețelor cultivate și, implicit a producțiilor realizate, Achim Irimescu a arătat că începând cu anul 2007, anul integrării României în Uniunea Europeană și, respectiv, al interzicerii cultivării soiei modificate genetic în țara noastră, atât suprafețele, cât și producțiile s-au diminuat substanțial de la an la an, îmbucurător fiind faptul că anul 2013 înregistrează un trend crescător și o producție medie mai bună decât în ceilalți ani, de 2150 kg/ha.

Inainte de 1989, in Romania, soia se cultiva pe suprafete foarte mari, insa ,dupa distrugerea sistemelor de irigatii,  culturile de soia au disparut. Anual, in tara noastra  se mai cultiva aproximativ  2% din suprafata cultivata cu soia inainte de ’89.Soiei

Scris de la 26/11/2013. Adaugat in National. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *