Cultura de soia reveine in forta

cultura de soiaDupa o pauaza de aproape 3 decenii, cultura de soia revin in peisajul agricol oltenesc. Efectele platilor cuplate incep sa se observe,  suprafata cultivata cu soia s-a dublat anul acesta in judetul Dolj.

Zona Olteniei, in special judetul Dolj, detine un potential ridicat pentru cultura de soia.

Pentru stinmularea fermierilor sa cultive anumite culturi aflate in declin in ultimii ani, Ministerul Agriculturii ofera ca sprijin, plati cuplate, o suma pentru mai multe culturi agricole aflate in aceasta situatie. Printre culturile agricole bine subventionate in perioada 2014-2020 se numara si cultura de soia.

Un investitor francez, stabilit in urma cu mai multi ani in localitatea doljeana Macesu de Sus, Maxime Laurent, care lucreaza peste 2000 de hectare, a renuntat anul acesta la  culturi cu traditie, cum ar fi floarea soarelui sau chiar porumbul, pentru a cultiva soia.

Cultura de soia, cea mai subventioanata cultura in urmatorii ani

Fermierii care cultiva soia vor primi un sprijin cuplat de 325 de euro pe hectar, aceasta suma urmand sa creasca cu 10 euro in fiecare an, pana in 2020. Pe langa sprijinul cuplat,  fermierii mai incaseaza subvenția pe suprafață (SAPS) + înverzire – 123 euro și ajutorul național tranzitoriu – 19 euro. Astfel, cultivatorii de soia primesc anul acesta subvenții totale de 467 de euro pentru un hectar cultivat.

 

 

 

 

 

 

Scris de la 23/06/2015. Adaugat in Regional. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *