Cultura de pepene.Cum obţinem pepeni timpurii

pepeneIn rasadnite si solarii se cultiva de obicei pepenele galben.Ca urmare a faptului ca pepenele galben face parte din grupa plantelor pretentioase la caldura, prin protejarea acestuia in rasadnite sau solarii devine posibila obtinerea unor productii mult mai timpurii, fara ca acestea sa fie influentate de temperaturile mai scazute in perioada cand plantele sunt tinere.

Pentru cultura in jurul casei, rasadurile se produc in mod curent in rasadnite calde.In acest scop se seamana mai devreme atunci cand pepenii se vor cultiva in rasadnite si mai tarziu, daca acestia urmeaza sa se cultive in solarii.Pentru producerea rasadurilor se seamana incepand cu ultima decada a lui decembrie, in mod esalonat pana la jumatatea lunii martie.

Datorita faptului ca trebuie sa se asigure o temperatura ridicata penru germinare 25-30 grade, semanatul se face in ladite care se tin in camere bine incalzite pina la germinarea semintelor.Dupa aceea plantele se trec in rasadnite, unde se va mantine o temperatura de 20-25 grade.Dupa 10-15 zile de la aparitia plantelor se vor indepata cele mai slabe.Deoarece la pepene tulpina se alungeste mult, iar stratul de amestec nu trebuie sa depasasca o jumatate din inaltimea ghiveciului.

Dupa ce plantele au ajuns cu frunzele deasupra nivelului superior al ghiveciului se completeaza cu amestecul de pamint in ghiveci.Pentru udat se foloseste apa incalzita la   18-20 grade.Aerisirea se efectueaza zilnic.Atunci cand rasadul se planteaza in solarii, este necesar sa se obisnuiasca cu temperaturi mai scazute, aceasta calire durand 10-15 zile si se face inainte de plantare.

Scris de la 31/03/2014. Adaugat in Starea culturilor. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *