Cultivarea usturoiului de toamna

usturoiului


Cultivarea usturoiului se efectuează începînd cu sfîrşitul lunii septembrie pînă la 20-25 octombrie, pentru ca pînă la sosirea frigurilor să reuşească să se înrădăcineze dar nu trebuie să apară frunze. Usturoiul sădit prea devreme reuşeşte să răsară, iar cel sădit tîrziu – îngheaţă.

 Bune premergătoare pentru usturoi sunt culturile fertilizate cu îngrăşăminte organice care lasă terenul curat de buruieni, cum ar fi ardeiul, tomatele, vinetele, varza, castraveţii, dovleceii, pepenii. Nu sunt bune premergătoare mazărea şi fasolea. Usturoiul nu trebuie cultivat după el însuşi mai mulţi ani consecutivi şi nici la intervale de timp mai mici de 3-4 ani, pe
acelaşi teren, întrucât este atacat de nematozi şi producţia poate fi compromisă.
Pregătirea terenului se realizează pe terenuri mai uşoare, care nu formează crustă. Odată cu arătura de bază din toamnă se încorporează şi îngrăşămintele chimice (80 kg/ha superfosfat şi 130 kg/ha sare potasică).Plantarea usturoiului de toamnă se face în lunile septembrie-octombrie, iar cea de primăvară în prima jumătate a lunii martie.

Se plantează 4 rânduri pe stratul înălţat, la distanţe de 28 cm între rânduri şi de 3-4 cm pe rând. Adâncimea de
plantare este de 4-5 cm toamna şi de 2-3cm. primăvara.

Lucrări de îngrijire

După răsărirea plantelor se aplică prima îngrăşare fazială cu doze de aproximativ 170-200 kg superfosfat, 100 kg sulfat de potasiu şi 100 kg azotat de amoniu la hectar. Dacă plantele au creştere vegetativă slabă, se face a doua fertilizare, când începe formarea bulbilor. Se aplică praşile şi irigări de câte ori este nevoie, pentru a menţine solul afânat şi cu umiditate optimă.
Combaterea agenţilor patogeni şi a dăunătorilor specifici se face cu atenţie
deosebită.

Nematodul bulbilor produce pagube deosebit de mari, până la compromiterea recoltelor de usturoi, ceea ce explică necesitatea cultivării unor soiuri rezistente, cât şi tratamentul preventiv cu Formalină 40%.
Înainte de plantare căţeii de usturoi se dezinfectează cu Rovral 50 PU 600 g/ 100 kg.În perioada de vegetaţie la apariţia simptomelor de putregai cenuşiu se aplică tratamente cu Bravo 500 SC 1,5 l/ha, Topsin M 70 0,2 %.

Combaterea ecologică cuprinde următoarele măsuri:

 cultivarea usturoiului în terenuri bine aerate;
 revenirea culturii pe acelaşi teren după minim trei ani;
 folosirea la plantat de bulbi neinfectaţi;
 fertilizare echilibrată fără bălegar;
 evitarea rănirii plantelor în timpul lucrărilor de întreţinere;
 efectuarea unui tratament repetat la sol cu decoct de Coada calului
pentru combaterea putregaiului cenuşiu.
Recoltarea se face în lunile iulie-august, când tulpina falsă se înmoaie la bază, iar frunzele se usucă. Se recoltează cu grijă, pentru a nu exfolia căpăţânile, întrucât tunicile protejează usturoiul în timpul iernii.

Pentru cultura de toamna specialistii recomanda soiuri romanesti. Unul dintre soiurile recomandate este Ager.

Soiul de usturoi Ager a fost  creat de Mefim Agro si este recomandat pentru cultura timpurie de primăvară, dar şi în cultura de toamnă asigurând producţii competitive. Plantele au portul semierect, cu frunze de culoare verde cu pruină medie. Bulbul are mărime medie (25-35 g), iar tunicile uscate de la exterior sunt de culoare albă şi aderente, fapt ce asigură o bună păstrare peste iarnă. Bulbul este format din 8-12 bulbili de mărime medie si au pulpă alb-gălbuie. Potenţial de producţie: 7-8 t/ha cu respectarea tehnologiilor specifice.

 

 

Scris de la 15/09/2015. Adaugat in Agricultura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *