Cristian Socol: Se estimează că România va fi al treilea exportator de grâu din UE, după Franța și Germania, cu livrări estimate de patru milioane tone

socoRomânia poate redeveni grânarul Europei în doar câțiva ani, susține Cristian Socol, consilier al prim-ministrului.Potrivit acestuia,  producțiile la porumb, grâu și floarea soarelui înregistrate în ultima perioadă, claseaza țara noastră pe primele locuri în UE.

„România se află pe locul doi în UE la producția de porumb, de trei ani, și pe locul cinci la producția de grâu din UE. Se estimează că România va fi al treilea exportator de grâu din UE, după Franța și Germania, cu livrări estimate de patru milioane tone. În 2013, România a înregistrat cea mai ridicată rată de export din UE (cantitate exportată/cantitate produsă) — 57,5%. În plus, suntem pe primul loc în UE la producția de floarea soarelui.România are potențial puternic de creștere a randamentelor prin pământ fertil plus tehnologie și know how inclusiv prin investițiile realizate de companiile străine ce dețin mare parte din ferme; subvenții crescute din fonduri europene și din bugetul național în următorii ani; refacerea canalelor de irigații; fonduri de dezvoltare rurală crescute; potențial crescut pentru agricultură bio și organică ș.a”,   a declarat Cristian Socol, consilier al prim-ministrului.

Scris de la 23/09/2014. Adaugat in Regional. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *