Creşterea viţeilor cu ajutorul automatelor de hrănire

viţeilor

Cea mai nouă tehnologie de crestere a viţeilor: automatele  de hrănire. Se acordă tot mai multă atenţie diverselor soluţii şi tehnologii de creştere a animalelor, care pot înlocui şi reduce volumul de lucru. Creşterea vacilor şi producţia de lapte reprezintă domeniul cel mai mecanizat al agriculturii şi, în acest domeniu, tehnologiile vechi şi soluţiile mecanice sunt înlocuite de automatizare. Viitorul este reprezentat de gestionarea fermei, mulgerea şi hrănirea prin intermediul calculatorului.

Cea mai problematică sarcină referitoare la hrănire este hrănirea viţeilor. Majoritatea fermelor se confruntă cu problemele ţarcurilor individuale pentru viţei, încălzirea laptelui care necesită timp, diaree etc. Creşterea vacilor sănătoase şi cu un nivel productiv ridicat porneşte de la viţei, încă din pântec. Există două tehnologii principale de hrănire şi de administrare a grajdului pentru creşterea viţeilor: ţarcurile individuale pentru viţei şi sistemul cu stabulaţie liberă cu grupuri mici.

 

DeLaval se concentrează asupra tehnologiilor de grupare mici, pentru a oferi un sistem de stabulaţie naturală. Compania a dezvoltat tehnologia dispozitivelor de hrănire pentru grupurile mici, cu sisteme automate de alăptare şi de hrănire.

De ce este recomandabil să aveţi un automat de hrănire a viţeilor în cadrul fermei?
Pentru a prezenta avantajele automatelor, vom sublinia comportamentul cunoscut de adăpare şi de alăptare al viţeilor.

În cazul viţeilor, alăptarea este un comportament ereditar şi instinctiv. În general, durata de alăptare este de aproximativ 8-12 minute pentru viţel, în momentul în care se află împreună cu mama sa. Frecvenţa alăptării este de 6-8 ori pe zi. Comportamentul viţeilor crescuţi artificial este similar din multe puncte de vedere ale comportamentului în timpul alăptării naturale. Mişcările de înclinare şi de masare nu diferă foarte mult de mişcările naturale, în cazul utilizării găleţilor de adăpare etc. prevăzute cu tetine din cauciuc. Înclinarea în unghi vertical a găleţii în timpul adăpării este anormală pentru viţel. Viţelul poate fi învăţat să se adape din găleată: aceasta nu este o operaţiune facilă, întrucât sunt necesare mişcări diferite pentru a bea din găleată faţă de cele utilizate pentru a se alăpta.

Se realizează 8-16 alăptări pe zi în cazul utilizării automatelor de alăptare. Acest număr depinde de numărul de viţei raportat la o tetină a automatului. Durata de alăptare a unui viţel este de aproximativ 3-5 minute de la automat, după care un alt viţel va începe să se adape de la aceeaşi tetină. În cazul comparării alăptării de la tetinele din cauciuc cu adăparea din găleţi, viteza de hrănire este mai mică în cazul tetinelor din cauciuc decât în cazul adăpării din găleată pe parcursul maturizării animalului.

Alăptarea independentă şi alăptarea încrucişată a viţeilor
Argumentul utilizat cel mai des împotriva grupării viţeilor este acela că animalele sunt alăptate mai frecvent decât cele din alte grupuri. Studiile au indicat că ţarcurile individuale pentru viţei nu sunt mai avantajoase decât cele pentru grupuri, din punctul de vedere al frecvenţei şi al caracteristicii alăptărilor. Alăptarea încrucişată nu este rezultatul grupării: este necesară crearea unei tehnologii pentru grajduri în cadrul căreia să nu se formeze acest obicei periculos de alăptare a unui animal după celălalt. În cazul în care grupul nu este aglomerat, viţeii pot petrece suficient timp alăptându-se de la tetina din staţia de adăpare, astfel încât pot îndeplini aceste cerinţe în cadrul staţiei, pe parcursul perioadei în care prezintă reflexul de alăptare.

Sistemul digestiv al viţeilor
După fătare, rumenul viţelului nu este încă dezvoltat, ci doar cheagul (abomasumul). Pe parcursul acestei perioade, porţia de lapte zilnică este de 6-8 litri, cu dozări multiple, datorită volumului mic al abomasumului, de cca. 2 litri. Temperatura de consumare a laptelui va fi de aproximativ 38 oC. Dacă această temperatură variază la fiecare adăpare, poate apărea diareea. Laptele acid se poate utiliza şi la o temperatură mai scăzută (15-20 oC). Compoziţia şi concentraţia laptelui vor fi mereu constante, mai precis, cca. 100-120 g înlocuitor de lapte la 1 litru de apă. Laptele de calitate care se va administra viţeilor va fi lipsit de cocoloaşe şi se va pregăti întotdeauna proaspăt.

Există o cantitate mai mare de cantitate produsă în cazul alăptării decât în cazul adăpării din găleată. Cu toate acestea, reflexul esofagian se îmbunătăţeşte şi în timpul adăpării, cu condiţia ca laptele să ajungă în abomasum şi nu în rumen, ceea ce se poate întâmpla în cazul adăpării din găleată.
Scăderea lentă şi de lungă durată a porţiilor de lapte determină buna dezvoltare a viţeilor pentru a deveni rumegătoare, fără a le fi afectată creşterea. Înţărcarea controlată şi realizată corespunzător pe parcursul acestui proces are o importanţă deosebită.

Creşterea viţelului în ţarcul individual sau într-un grup de dimensiuni mici
Nu există nicio îndoială referitoare la avantajele ţarcurilor individuale pe parcursul perioadei de hrănire cu colostru, când viţeii pot fi trataţi individual. Cu toate acestea, este un adevăr general acceptat că viţeii sunt pregătiţi să fie integraţi în grupuri încă din a doua săptămână de viaţă. Directiva privind bunăstarea animalelor 97/2 a Consiliului UE prezintă detalii referitoare la stabulaţia pentru viţei, fiind menţionate gruparea, automatele sistemelor de hrănire şi identificarea electronică.

Există numeroase avantaje pentru organizarea muncii, evitându-se controlarea, mutarea şi curăţarea constantă a ţarcurilor.

Viţeii sunt liberi în grupuri mici şi beneficiază de condiţii de grajd mai naturale, în cadrul unui grup alcătuit din animale de aceeași vârstă. Aceştia au un organism mai puternic şi un nivel de vitalitate mai bun decât viţeii din ţarcuri individuale.
Prin adăparea din găleată de două ori pe zi, satisfacerea instinctului natural de alăptare scade la jumătate. De aceea, animalele trebuie să fie monitorizate pe perioade de timp mai îndelungate, pentru a evita alăptarea unul după celălalt. Nu în ultimul rând, acest lucru poate cauza probleme de organizare a muncii în cadrul fermei.
În cazul stabulaţiei pentru grup, nu există lucrări repetate pentru realizarea şi repararea ţarcurilor individuale. Aceste ţarcuri nu necesită dezinfectarea şi mutarea regulată. Eliminarea ţarcurilor implică, de asemenea, economii de cost şi de muncă.
Păstrarea animalelor în grupuri mici îndeplineşte cerinţele naturale ale viţeilor. Cea mai bună tehnologie de hrănire se va crea în conformitate cu aceste cerinţe. Creşterea viţeilor în stabulaţie liberă poate fi soluţionată în mod facil cu ajutorul echipamentului de adăpare automat şi al sistemelor de hrănire cu concentrat Delaval. Aceste echipamente se pot utiliza ca dispozitiv independent sau ca parte a unui sistem de gestionare a turmei ALPRO.

Automatele de hrănire măresc productivitatea muncii. Automatul de hrănire similar unui „bar de lapte” pregăteşte porţii pre-programate pentru fiecare viţel, pe bază de înlocuitor de lapte, pe bază de lapte sau alcătuite dintr-un amestec de lapte şi lapte praf, respectând întotdeauna următoarele cerinţe:

o cantitate proaspătă şi corespunzătoare
o concentraţie corespunzătoare
la aceeaşi temperatură
Datorită porţionării exacte şi a înţărcării înainte de termen, se poate reduce costul aferent hrănirii.Alăptarea încrucişată scade semnificativ, întrucât laptele este disponibil pentru viţei întreaga zi, în porţii mici.Cererea de forţă de muncă scade: operatorii nu mai sunt nevoiţi să încălzească şi să amestece laptele manual. O organizare mai facilă a muncii în cadrul fermei. Sistemele de hrănire automată a viţeilor se pot instala rapid şi facil în orice loc din cadrul fermei, chiar şi în grajdurile vechi sau în zonele deschise.

Echipamentele de hrănire a viţeilor DeLaval
DeLaval vinde trei categorii principale de automate de hrănire a viţeilor: doar pentru înlocuitorul de lapte, doar pentru lapte şi pentru lapte şi înlocuitorul de lapte.

Fiecare tip de automat poate fi prevăzut cu adaptoare pentru aditivii praf sau lichizi, pentru administrarea medicamentelor sau a vitaminelor. Aceste adaptoare opţionale pot soluţiona tratamentele individuale din cadrul grupului, utilizând cantităţi cu un nivel de precizie foarte ridicat, în funcţie de greutatea utilă introdusă în program. Opţiunea de curăţare şi de dozare automată a detergentului poate ajuta la reducerea considerabilă a volumului de lucru.

Automatele de hrănire a viţeilor CF500+ şi CF1000+ pot fi operate ca maşini independente sau în cadrul unui sistem de gestionare a turmei ALPRO. Tipul mai mic de automat CF500+ poate hrăni până la 50 de viţei de la două staţii de adăpare, în timp ce maşina cu o capacitate mai mare CF1000+ poate hrăni chiar şi 100 de viţei simultan, de la patru tetine.
Prin utilizarea sistemelor de hrănire automate, fermierul poate obţine informaţii detaliate referitoare la consumul de lapte şi viteza de adăpare a fiecărui viţel. Apoi, utilizatorul poate selecta animalele cu un nivel de consum redus sau cu adăpare lentă: aceşti viţei care pot fi bolnavi vor beneficia de tratament mai devreme.

Înţărcarea automată
Avantajele principale ale automatelor de adăpare a viţeilor apar împreună cu sistemul de hrănire cu concentrat. Programul software poate realiza înţărcarea automată. În momentul în care consumul de concentrat depăşeşte valoarea limită stabilită la nivelul a trei zile consecutive, începe funcţia de înţărcare automată, ceea ce înseamnă că automatul de adăpare administrează constant o cantitate din ce în ce mai mică de lapte viţelului. În acelaşi timp, animalele vor consuma din ce în ce mai mult furaj şi apă. Cu ajutorul acestei funcţii, dezvoltarea corespunzătoare a animalelor şi dezvoltarea sănătoasă şi corespunzătoare a rumenului asigură faptul că viţeii vor deveni vaci sănătoase, cu o producţie ridicată. Rata de dezvoltare ridicată şi rapidă a viţeilor (un consum de concentrat de minim 600 g pe zi) măreşte producţia de lapte în cazul vacilor aflate la prima şi la a doua lactaţie, având un efect pozitiv şi asupra fertilităţii.

Creşterea viţeilor cu ajutorul sistemului mobil de lapte pentru viţei
În cadrul fermelor unde se utilizează adăparea din găleată, care implică un volum mare de lucru, pentru hrănirea viţeilor ţinuţi în principal în ţarcuri, Rezervorul de lapte cu roţi Delaval CMM de 200 sau de 120 de litri facilitează munca din cadrul fermei. Rezervorul mobil realizat integral din oţel inoxidabil se poate manevra cu uşurinţă cu ajutorul roţilor sale de dimensiuni mari. Pompa de dozare umple rapid găleţile cu cantităţile setate la nivelul unităţii de comandă cu ecran tactil. Lampa LED mobilă asigură operarea în condiţii de siguranţă pentru hrănirea viţeilor pe întuneric. Laptele se poate încălzi la temperatura setată în rezervorul mobil şi, graţie agitatorului de amestecare, temperatura întregului volum este uniformă. Sistemul de încălzire nu intră în contact direct cu laptele, astfel încât componentele importante şi valoroase ale laptelui, precum proteinele, imunoglobulina etc., nu sunt distruse. După utilizare, rezervorul de lapte mobil se poate curăţa cu uşurinţă cu ajutorul programului de curăţare propriu şi al jetului de curăţare rotativ din interiorul rezervorului.

Există trei obiective principale pentru creşterea viţeilor, care trebuie să fie îndeplinite: menţinerea unui nivel de mortalitate a viţeilor scăzut (valoarea acceptabilă nu va depăşi 4% în primele 60 de zile), asigurarea dezvoltării corespunzătoare a viţeilor şi a unei stări de sănătate corespunzătoare.
Pentru a îndeplini toate aceste obiective, DeLaval furnizează soluţii fiabile şi eficiente pentru fermele de lapte.

Scris de la 13/08/2015. Adaugat in Zootehnie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *