Copa-Cogeca:Producția de rapiță în UE va atinge nivelul record de 22,18 milioane de tone, în creștere cu 4,2% față de anul trecut

rapițăNoile estimări Copa-Cogeca privind producția de oleaginoase în UE-28 pentru anul de comercializare 2014/15 indică faptul că recolta de rapiță ar putea atinge niveluri record Copa-Cogeca a publicat astăzi noile estimări ale recoltei de oleaginoase și proteaginoase în UE-28 pentru anul de comercializare 2014/15, indicând faptul că recolta de rapiță ar putea atinge nivelul record de 22,18 milioane de tone. Informațiile au fost publicate în urma reuniunii grupului de lucru al Copa-Cogeca „Oleaginoase și proteaginoase”.

În cadrul reuniunii, numeroase state membre au indicat o situație pozitivă a culturilor lor, pe fondul iernii blânde din acest an și a nivelului bun al însămânțărilor de iarnă. În special, se prevede că producția de rapiță în UE-28 va atinge nivelul record de 22,18 milioane de tone, în creștere cu 4,2% față de anul trecut. În ceea ce privește recolta de floarea-soarelui, se estimează că anul acesta va rămâne stabilă, la 8,9 milioane de tone, însă estimarea ar trebui tratată cu prudență, având în vedere condițiile de secetă din numeroase țări. Președintele grupului de lucru, Gerard TUBERY, a salutat situația pozitivă a pieței pentru rapiță. Acesta a avertizat însă că agricultorii sunt preocupați de următorul an de comercializare ca urmare a interdicției semințelor tratate care urmează să intre în vigoare. „Mai multe încercări pe câmp efectuate primăvara aceasta au demonstrat deja că utilizarea semințelor netratate pentru însămânțare creează probleme grave. De asemenea, agricultorii așteaptă detalii privind normele de aplicare ale ultimei reforme PAC la nivel național înainte de a lua decizii privind afacerile și planurile de producție. Acest lucru ar putea limita oportunitățile de însămânțare a culturilor pentru următorul sezon, întrucât agricultorii nu cunosc toate implicațiile, inclusiv sancțiunile prevăzute de noua reformă PAC, dacă nu îndeplinesc noile măsuri de ecologizare. Nu în ultimul rând, schimbarea radicală a politicii europene privind biocombustibilii generează incertitudini semnificative în rândul agricultorilor, reducându-le interesul față de culturile care sunt de fapt esențiale pentru șeptel, întrucât reprezintă o sursă crucială de furaje.”

Scris de la 24/06/2014. Adaugat in Agricultura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *