Copa-Cogeca subliniază diversitatea sectorului european al cerealelor și diferitele modalități de a asigura un sector agricol european inovator

În cadrul recepției găzduite de eurodeputatul Michel Dantin, Copa-Cogeca a cerealelor subliniat diversitatea și caracterul inovator al sectorului cerealelor și a celui agricol din UE, insistând asupra priorităților pentru a asigura viabilitatea lor, astfel încât să poată satisface cererea globală de alimente din ce în ce mai mare.

În cadrul evenimentului s-au degustat specialități regionale și produse de calitate din întreaga UE, punând accentul în special pe diversitatea sectorului cerealelor din UE și prezentând produse care conțin cereale, precum bere irlandeză Guiness, bere belgiană Chimay, bere suedeză ale Jonsson, bere engleză de la organizațiile noastre membre. De asemenea, la acest eveniment a fost expusă o imprimantă în 3D din Franța care utilizează bioplastic provenind din cereale. S-au putut degusta paste din Ungaria și Italia, șuncă de calitate, dulceață, miere și brânză din Ungaria, ulei de măsline din Portugalia (Azeite de Moura) provenind de la cooperativele noastre. Aceste produse au fost servite cu pâine și vin din Spania, Ungaria (Pinot noir) și Italia (Poggio Apricale IGT ToscaBrunelli, care îi aparține președintelui Cia Toscana, Luca Brunelli.
Recepția a oferit prilejul de a-i cunoaște pe noii eurodeputați. Vorbitori de nivel înalt și-au împărtășit opiniile privind viitorul agriculturii europene. La eveniment au participat noii eurodeputați, oficiali ai Consiliului UE și ai Comisiei, jurnaliști, membri, ONG-uri, consumatori. Evenimentul s-a înscris în campania noastră „PAC contează!” #CAPCounts!din 2014, anul internațional ONU al agriculturii familiale. De asemenea, au fost anunțate rezultatele concursului de fotografie organizat de Copa-Cogeca, având ca temă exploatațiile de familie și cooperativele agricole. Câștigătorul a fost Hans-Peter Zwicklhuber, din Austria, cu o imagine reprezentând-o pe fiica și pe fratele său, care este cultivator de cereale și crescător de porcine.În intervenția sa din cadrul evenimentului, președintele Albert Jan Maat a declarat: „În viitor vom avea nevoie de o politică agricolă comună mai ambițioasă și inovatoare, în măsură să satisfacă necesitățile agricultorilor și ale cooperativelor agricole, precum și cererea globală de alimente, preconizată să crească cu 60 % până în 2050.”
Secretarul General al Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, a salutat noua structură
europarlamentară, sperând să colaboreze strâns cu eurodeputații pentru dezvoltarea unui sector agricol viabil.
Președintele grupului de lucru al Copa-Cogeca „Cereale”, Max Schulman, a subliniat
beneficiile și diversitatea sectorului cerealelor din UE pentru zonele rurale și economie, indicând diferite modalități de menținere a competitivității în viitor. Dl Schulman a insistat:
„Europa este un actor important pe piața cerealelor, producând aproximativ 280 de
milioane de tone în fiecare an și exportând 11 % din această cantitate. Cu un surplus
comercial de 18,2 miliarde de euro în 2013, sectorul agricol și agroalimentar din UE asigură împreună 40 % din bilanțul comercial pozitiv al UE. Acesta a subliniat nevoia de menținere a competitivității și de dezvoltare continuă a piețelor futures pentru sectorul cerealelor pe întreg teritoriul Europei.

Scris de la 24/09/2014. Adaugat in Agricultura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *