Copa-Cogeca :Pierderile produse de embargoul Rusiei vor fi mult mai mari decât suma de 400 de milioane EUR alocată fondului de criză al PAC

Copa - CogecaFederatia fermierilor europeni Copa-Cogeca a trimis  o scrisoare comisarului pentru agricultură Dacian Cioloș, solicitând un răspuns rapid și eficient la criza care a afectat sectorul agricol european ca urmare a embargoului Rusiei asupra produselor agricole.

Președintele Copa, Albert Jan Maat, a avertizat: „Prețurile produselor perisabile, precum fructe, legume și lactate proaspecte sunt deja sub presiune. Prețurile la alte produse afectate de embargo vor fi, de asemenea, sub presiune. Embargoul Rusiei va afecta grav sectorul agricol.
Situația dificilă de pe piața europeană a cărnii de porc este un exemplu ilustrativ, întrucât este deja afectată de embargoul impus de Rusia încă de la începutul acestui an.” Copa-Cogeca realizează deja o estimare inițială a daunelor provocate. Dl Maat a subliniat:
„Conform primelor indicații, daunele vor fi mult mai mari decât suma de 400 de milioane EUR alocată fondului de criză al PAC. Situația nu s-a produs din vina industriei agroalimentare, ci este rezultatul politicii internaționale, însă sectorul nostru este cele mai grav afectat. Prin urmare, sprijinul necesar nu ar trebui finanțat doar din bugetul PAC, ci și din alte fonduri.”Președintele Cogeca, Christian Pèes, a insistat: „Copa-Cogeca solicită așadar Comisiei Europene să adopte acțiuni prin toate mijloacele de care dispune. De exemplu, prin aplicarea unor măsuri de piață extraordinare, precum retragerea produselor de pe piață, anticiparea datei pentru plățile directe, intensificarea campaniilor de promovare pentru a stimula cererea și accelerarea negocierilor pentru acordurile de liber schimb cu țările din afara UE pentru a avea acces la piețele acestora.”Având în vedere amploarea și viteza extinderii crizei, monitorizarea marjelor de profit din lanțul
alimentar va fi, de asemenea, esențială pentru a limita eventualele speculații. UE ar trebui să asigure coordonarea dintre statele membre și să garanteze alocarea unor fonduri naționale suplimentare pentru a face față crizei.În încheiere, ambii președinți au avertizat că este inacceptabil ca sectorul agricol european să fie vizat și să suporte consecințele crizei din Crimeea, Ucraina și Rusia. Trebuie adoptate acțiuni mai ferme.

Scris de la 19/08/2014. Adaugat in Agricultura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *