Copa-Cogeca: Majorarea investițiilor in imbunătățirea infrastructurii europene din sectorul cerealelor este esențială

Copa-CogecaÎn cadrul unei audieri publice care a avut loc săptămâna aceasta la Parlamentul European, eveniment găzduit de eurodeputații Laurențiu Rebega și Dominique Riquet, Rabobank, Copa-Cogeca și UEPG le-au transmis eurodeputaților că majorarea investițiilor este crucială pentru a îmbunătăți infrastructurile și capacitatea de stocare din sectorul european al cerealelor și oleaginoaselor. Acest lucru ar maximiza schimburile comerciale și ar facilita accesul crescătorilor de animale la furaje. Copa-Cogeca a subliniat că în acest sector există ample oportunități de investiții, iar proiectele trebuie incluse în planul de investiții Juncker în valoare de 315 miliarde EUR.
Max Schulman, președintele grupului de lucru al Copa-Cogeca „Cereale”, a afirmat: „Acest studiu este foarte oportun, în perspectiva recoltei record de anul acesta și a dificultăților prevăzute în următoarele decenii la nivel de fluxuri de mărfuri. Tendința în materie de productivitate a cerealelor confirmă faptul că se vor transporta mai multe mărfuri din zonele interne. Actorii din sector trebuie să rezolve principalele blocaje la nivel de infrastructuri de stocare pentru a valorifica acest potențial pe termen lung și a maximiza comerțul mondial. Capacitatea de stocare trebuie să devină mai strategică pentru a permite agricultorilor să profite de avantajele pieței unice.” Președintele European Aggregates Association, Arnaud Colson, a afirmat: „Dezvoltarea transportului de agregate pe cale ferată și maritimă contribuie la protecția mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a consumului de combustibil și a costurilor conexe. Sunt necesare investiții solide în infrastructură și transporturi intermodale, care asigură combinația adecvată dintre transportul maritim, feroviar și rutier. Vito Martielli, analist Rabobank în sectorul cerealelor și oleaginoaselor, a afirmat: „Infrastructurile logistice europene pentru cereale și oleaginoase oferă oportunități de investiții. Europa de Est va fi principala regiune de creștere, având în vedere potențialul de export. Se așteaptă ca Germania și Franța să înregistreze creșteri în principal în ceea ce privește proveniența internă. Actorii cu ambiții paneuropene ar trebui să își îmbunătățească oportunitățile de aprovizionare în Europa de Est prin optimizarea resurselor logistice, să fie prezenți în țările de destinație din Europa de Sud și să își consolideze aprovizionarea de origine internă în țările respective.” Copa-Cogeca și UEPG solicită așadar Comisiei și Parlamentului European să se asigure că proiectele în acest scop sunt incluse în pachetul de investiții Juncker în valoare de 315 miliarde EUR, întrucât există un uriaș potențial de stimulare a creșterii și ocupării în amonte și în aval. Copa-Cogeca consideră că sectorul agricol european trebuie să fie un element-cheie în acest plan, întrucât joacă un rol esențial în consolidarea economiei, în special în zonele rurale ale UE. Dintre cele 2000 de solicitări depuse, foarte puține sau nici una nu are legătură cu agricultura.Această situație trebuie să se schimbe.

Scris de la 25/02/2015. Adaugat in Agricultura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *