Copa-Cogeca cere CE sa sisteze importurile de citrice contaminate cu boala petelor negre din Africa de Sud

citrice contaminateCopa-Cogeca a solicitat astăzi Comisiei Europene să adopte măsuri urgente de sistare a importurilor de citrice contaminate cu boala petelor negre din Africa de Sud în 2014 după ce Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară a publicat vineri un nou raport.

De asemenea, monitorizarea trebuie să fie mai strictă pentru o mai bună protecție împotriva importurilor din America de Sud, iar sistemul fitosanitar european trebuie consolidat, a avertizat Secretarul General al Copa-Cogeca, Pekka Pesonen.

Chestiunea a fost discutată astăzi la reuniunea grupului de lucru „fructe și legume”, urmând să fie dezbătută cu statele membre la reuniunea Comitetului UE din 27/28 februarie.

Noul raport al EFSA publicat vineri confirmă din nou faptul că există un risc sporit ca patogenul Guignardia citricarpa să intre în UE prin importurile de citrice din Africa de Sud contaminate cu acest patogen. Boala provocată de acest patogen nu există acum în UE, dar se poate răspândi cu ușurință de la un fruct la altul, și nu vizează doar citricele.
În 2013, au fost detectate la frontieră nu mai puțin de 38 de transporturi de citrice din Africa de Sud contaminate cu patogenul Guignardia citricarpa, ceea ce presupune grave riscuri pentru producătorii de citrice din UE în mare parte din restul anului. Comisia a sistat doar importurile din 2013, când sezonul se încheiase deja, iar această măsură nu a avut niciun impact.

„Nu dorim să ne regăsim în aceeași situație anul acesta. Avem nevoie de măsuri pentru anul 2014, înainte de începutul importurilor din luna martie. Ne-am confruntat cu un risc sporit de contaminare în ultimul sezon, și nu dorim să se repete situația anul acesta”, a avertizat Pekka Pesonen. „De asemenea, trebuie să existe o monitorizare mai strictă a importurilor din alte țări, precum cele din America de Sud, unde a fost depistat patogenul. Sistemul european fitosanitar trebuie consolidat de asemenea pentru a proteja UE”, a adăugat acesta.

Președintele grupului de lucru, Hans Van Es, care a fost reales astăzi pentru un mandat de doi ani, a subliniat: „Este esențială protejarea livezilor europene de citrice de 500.000 de hectare, cu o producție de 10 milioane de tone împotriva contaminării cu boala petelor negre. Importăm 400.000 de tone de citrice din Africa de Sud, iar acest lucru nu ar trebui să pună în primejdie producția de 10 milioane de tone a UE și miile de locuri de muncă din zonele rurale în mare parte. Solicităm cu insistență Comisiei să ia măsuri imediate, să sisteze importurile de citrice din Africa de Sud în 2014 și să înăsprească controalele fitosanitare europene”, a insistat acesta.

Dl Van Es (Olanda), reales în funcția de președinte al grupului de lucru, este membru al Asociației olandeze a cooperativelor NCR, iar Sergio Tondini, membru al organizației italiane Confcooperative a fost ales vicepreședinte al grupului de lucru pentru o perioadă de doi ani.

Scris de la 28/02/2014. Adaugat in Agricultura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *