Condimente și mirodenii false in supermarket

condimenteCei care achiziționează condimente și ierburi uscate din marile magazine, ar putea, de fapt să cumpere ingrediente cu totul diferite, conform medicilor și cercetătorilor. Înlocuitorii sunt, bineînțeles, variante mult mai ieftine si pot provoca alergii.

Potrivit independent.co.uk, profesorul Chris Elliot, directorul Institului Global pentru Securitate Alimentară de la Universitatea Queen din Belfast a prezentat rezultatele unui studiu pe care l-a coordonat. Astfel, aproximativ un sfert din cantitatea de oregano vândută în Regatul Unit este „falsificată”. În opinia acestuia, situația este similară si în cazul altor mirodenii.

Recipientele cu oregano analizate conțineau mari cantități de frunze de maslin sau mirt, care arată aproape identic, dar care în mod evident sunt mult mai ieftine. Studiul condus de profesorul Elliot a relevat că în anumite cazuri, 70% din produs era constituit din ingrediente care nu erau menționate pe etichetă.

Același cercetător subliniază necesitatea multiplelor controale „pentru a evita riscul la care se supun consumatorii cumpărând produse contaminate”. Mai mult decât atât, el atrage atenția asupra potențialilor alergeni care se pot ascunde în condimente, fără a fi menționați pe ambalaje.

Chimen cu gust de arahide

Situația nu este una singulară, existând un precedent la începutul anului. În scandalul izbucnit în luna februarie, s-a semnalat că două condimente erau falsificate și reprezentau un pericol în Marea Britanie. În loturile de paprika, mai mult pe jurnalul.ro.

Scris de la 24/07/2015. Adaugat in Agricultura mondiala. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *