Comisia Europeană a publicat un raport privind ” resursele genetice – De la Conservare la o mai bună utilizare

Comisia Europeană a publicat astăzi un raport privind ” resursele genetice – de la conservare la o mai bună utilizare , ”   pentru  perioada de până în 2020 . În timp ce problemele legate de conservarea și stoparea pierderii biodiversității în agricultură rămân un element central , raportul subliniază nevoia de o schimbare de rațiune , cu un accent maiComisia Europeană mare pe utilizarea durabilă sporită a resurselor genetice , cum ar fi rase tradiționale sau pe cale de dispariție de animale sau plante . Raportul este însoțit de un al doilea document , raportarea cu privire la programele existente , după cum este necesar , până la sfârșitul anului 2013, în conformitate cu regulamentul actual .

Comentand cu privire la raportul Comisiei , comisarul  european pentru  Agricultură și Dezvoltare Rurală,  Dacian Cioloș a declarat astăzi : ” Este foarte important ca acțiunile referitoare la resursele genetice merge dincolo de conservare a materialului genetic oferă resurse imense , nu numai în termeni de beneficii economice , dar, de asemenea, pentru a ajuta la rezolvarea provocări cu care ne confruntăm , cum ar fi schimbările climatice , rezistența plantelor la dăunători , productivitate , diverse cerințe ale consumatorilor , precum și dezvoltarea economică în zonele rurale . trebuie să valorifice cât mai mult posibil, diversitatea de material genetic de la dispoziția noastră ” .

Această schimbare de abordare se reflectă în extinderea instrumentelor de sprijin eforturilor de a utiliza mai bine resursele genetice , astfel încât până în 2020, resurse financiare mai mari și o gamă mai largă de oportunități de finanțare sunt disponibile . Din 2014 , mai multe instrumente și instrumente de politică ale UE vor fi puse împreună într-un mod coerent și complementar pentru a sprijini acest obiectiv , atât în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală politica agricolă comună și în cercetare și inovare ” Orizont 2020 ” a UE , deschizând ușa pentru oportunități suplimentare pentru investiții , colaborarea și schimbul de bune practici .

Dezvoltare Rurală prevede o gamă largă de acțiuni , inclusiv creșterea și folosirea speciilor pe cale de dispariție tradiționale locale de animale de fermă , plante și semințe . Măsurile de dezvoltare rurală pot contribui , de asemenea, la a integra utilizarea durabilă a resurselor genetice agricole în lanțul alimentar , aducând mai multă valoare adăugată pentru zonele rurale și a sectorului agro – alimentar , precum piețele și produsele devin mai diverse .

În scopul de a lărgi baza de cunoștințe cu privire la conservarea și utilizarea durabilă a resurselor genetice , aceste aspecte vor fi integrate într-un program de lucru cuprinzător stabilit în conformitate cu ” Orizont 2020 ” .

Interacțiunea necesară între cercetare și practică va fi promovată de parteneriat european pentru inovare ” Productivitatea și durabilitatea Agricolă ” stabilit pentru a crește gradul de conștientizare , mobilizarea părților interesate și să încurajeze schimbul de cunoștințe și de cooperare , de asemenea, în acest domeniu .

Efectuarea de conservarea și utilizarea durabilă a resurselor genetice un succes necesită acțiuni întreprinse la toate nivelurile – UE , statelor membre și regional – , precum și un angajament puternic de către părțile interesate relevante . Aceste eforturi comune vor furniza o contribuție considerabilă la consolidarea sustenabilității și viabilității economice între diferitele sisteme agricole și în întregul lanț alimentar , precum și o contribuție fundamentală la conservarea biodiversității , și combaterea schimbărilor climatice ,a declarat comisarul Dacian Ciolos.

Scris de la 29/11/2013. Adaugat in Actualitate. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *