Cioceanu: România poate ajunge în primele locuri din UE după suprafața agricolă certificată în sistem ecologic

 sistem ecologicRomânia poate ajunge în primele locuri din Uniunea Europeană la suprafața agricolă certificată în sistem ecologic, în condițiile în care în noul PNDR s-a luat în calcul introducerea unui pachet financiar suplimentar pentru pășuni și fânețe certificate ecologic.

„Pentru prima dată, Guvernul României, respectiv Ministerul Agriculturii a dat curs solicitărilor asociațiilor sectorului bio și a luat în calcul pentru actualul PNDR 2014-2020 introducerea unui pachet suplimentar pentru sprijinul financiar acordat pajiștilor certificate ecologic (pășuni și fânețe). Prin introducerea acestui nou pachet ‘Sprijin pentru Pajiștile certificate ecologic’ — pachetul 6, sperăm că în cel mult doi ani ani numărul fermierilor va crește exponențial. Dacă sprijinul financiar va acoperi costurile de certificare și costurile cu inputurile certificate ecologic necesare pajiștilor, atunci fermierii, crescători de vaci de lapte, vor trece masiv la sistemul ecologic, deoarece în prezent laptele bio este din ce în ce mai căutat și achiziționat cu un preț de până la 50% mai mare față de prețul laptelui convențional”, a declarat pentru Agerpres, presedintele Asociației Bio România, Marian Cioceanu.

Potrivit acestuia, măsură va duce la o trecere masivă a micilor fermieri care au în proprietate bovine, ovine și/sau caprine, la certificarea pajiștilor în sistemul de agricultură ecologică. În prezent din cei aproximativ 17.000 de operatori în agricultura ecologică, peste 95% sunt crescători de animale și peste 90% au în exploatare 2-5 vaci de lapte și au în proprietate în medie circa 5 hectare de pajiști, respectiv fâneață sau pășune.

Scris de la 24/02/2015. Adaugat in National. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *