Cel mai rapid mod de a infiinta o ciupercarie

Pentru producerea ciupercilor sunt indicate rasadnitele incalzite cu gunoi de grajd.
Rasadnitele in care se vor produce ciuperci, se pregatesc la fel ca si pentru legume, cu deosebirea ca in loc de 15_18 strat de amestec, se vor pune 5_6 cm.Acesta se niveleaza,se preseaza cu o scindura , apoi se presara un strat de cativa mm cu nisip si praf de var.Peste stratul subtire de pamant se aseaza compostul pentru ciuperci.
Materialul pentru compost trebuie sa contina 70% paie, 30% balegar. Balegarul colectat , plus paiele tocate se aseaza in platforme speciale pentru fermentare, cu latimea de 180 cm si inaltimea de 180 cm. Cand temperatura a ajuns la 55_60 grade se executa intoarcerea balegarului. Se fac 3_5 intoarceri, la interval de 3_6 zile .La fiecare intoarcere se adauga ipsos si ingraseminte chimice.Compostu trebuie tinut 12 ore in incaperi incalzite astfel ca temperatura sa se mentina la 55_ 60 grade.Apoi se scade temperatura prin aerisire la 28_30 grade si apoi se poate trecela insamintare.
In rasadnite , se va aseza compostul sub forma unui strat cu o grosime de 12_15 cm dupa presare.Apoi rasadnitele se acopera cu ferestere. Umbrirea se poate face prin:montarea foliei negre pe fata interioara a ferestrelor,invelirea in prelate de culoare neagra, acoperirea cu rogojini.
Plantarea miceliului_In momentul plantarii temperatura trebuie sa fie 28_30 grade.Atunci cand se foloseste miceliul produs sub forma de role , se calculeaza ca dintr_o rola sa se acopere o suprafara de 2_3 m patrati, impartit in50_70 fragmente de
marimea unei nuci. In locul de plantare , se face o gropita, se introduce miceliu la 5_6cm adincime si se acopera cu compost.Goptarea se face la 14_20 zile de la plantare cu un amestec format din pamint de telina si mranita.La udare se folosesc cantitati mici de apa care se pulverizeaza fin.Aerisirea e importanta deoarece cresterea cantitatii de bioxid de carbon reduce productia.Productia poate ajunge la 4-6 kg ciuperci la metru patrat.ciuperci

Scris de la 21/02/2013. Adaugat in Regional. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *