Ce lucrari agricole au loc in luna octombrie

 lucrari agricoleLuna octombmrie este o luna foarte aglomerata din punct de vedere tehnic.In aceasta luna se efectueaza o serie de lucrari agricole, atat in cultura mare, cat si in horticultura si zootehnie. Tot in luna octombrie se strang ultimele recolte si se pregatesc culturile de toamna pentru o iernare fara probleme.

In cultura mare, in luna octombrie  se termină recoltarea culturilor agricole de câmp: porumb, sfeclă de zahăr, tutun, cartofi. Se recomandă a fi recoltate suprafeţele ce urmează a fi însămânţate.

Arătura este recomandat a se executa imediat după recoltarea culturilor în agregat cu grapa stelată, la adâncime de 20-22 cm., concomitent cu încorporarea îngrăşămintelor sub arătură. Ingrăşămintele pot fi administrate şi la suprafaţă, urmând a fi încorporate în sol o dată cu pregătirea patului germinativ. Pe suprafeţele ce se însămânţează în toamnă se execută arături la 25-30 cm., pentru însămânţările de primăvară. Tot in octombrie are loc finalizarea însămânţărilor de toamnă, care trebuie să se termine până la 10 octombrie. Fermierii pregatesc depozitarea produselor: cartofi, sfeclă furajeră, porumb si efectueaza controlul produselor depozitate având în vedere schimbările de temperatură şi umiditate. Are loc tratarea seminţelor de cereale contra bolilor şi dăunătorilor.

Lucrari agricole legumicultura.In legumicultura se recoltează vărzoasele şi rădăcinoasele destinate pentru consumul de iarnă si se recoltează dovleacul pentru copt, care ajunge la maturitete  în această perioadă. Dupa strangerea legumelor,  se adună resturile vegetale într-o platformă pentru compostare, devenind astfel un îngrăşământ organic preţios.

Tot in luna octombrie se plantează salata pentru conumul de primăvară folosind soiuri rezistente la iernat, dar si ceapa stufat si spanacul de primavara.

Lucrari agricole viticultura. In viticultura se termină recoltatul strugurilor, se aplică gunoiul de grajd şi se încorporează în sol, concomitent se pot încorpora îngrăşămintele cu fosfor şi potasiu si se vor completa golurile existente in plantatii.

Lucrari agricole pomicultura.In pomicultura se termina  recoltatul merelor tarzii,dupa care se execută tratamentul de toamnă,  iar  în a doua jumătate a lunii octombrie se pot începe plantările de toamnă;

Lucrari agricole zootehnie. In zootehnie se fac ultimele verificări la adăposturi în ceea ce priveşte pardoseala, uşi, geamuri; recoltarea ultimilor produse furajere şi depozitarea lor în spaţii protejate.

 

  • continuă păşunatul ovinelor pe parcelele de porumb;

 

  • continuă însămânţarea artificială şi naturală cu berbeci autorizaţi, la ovine;

 

  • se instalează grătare la urdinişurile stupilor contra şoarecilor se construiesc adăposturi improvizate pentru protejarea stupilor pe timpul iernii;

 

  • se aplică măsurile sanitar – veterinare prevăzute pentru această lună.

 

Autor: ing. Ioan Costin

Scris de la 24/09/2015. Adaugat in Agricultura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *