CATAR: Inchiderea hypermarketurilor duminica, o masura insuficienta pentru cresterea vanzarilor produselor agricole eco-ţărăneşti

produselor agricoleConfederaţia Asociaţiilor Ṭărăneşti din Romȃnia CATAR, aduce la cunoştiinţa publicului că, deşi propunerea de închidere a hypermarketurilor duminica poate constitui o cale de a promova/creşte volumul vȃnzărilor produselor agricole eco-ţărăneşti, aceasta este una insuficientă şi lipsită de conţinut strategic.

 

Altfel spus, creşterea accesului publicului romȃnesc la produsele agroalimentare autohtone, trebuie realizat prin măsuri specifice care să stimuleze cooperarea între toate organizaţiile implicate în lanţul dintre producător şi consumator, capacităţile de desfacere ale hypermarketurilor să fie utilizate în beneficiul tuturor partenerilor.

Avȃnd în vedere că organizaţiile ţărăneşti din Romȃnia au o capacitate administrativă destul de redusă la momentul de faţă, iată cȃteva din măsurile necesare:

1. O verificare riguroasă a tuturor legumelor şi fructelor importate (a se vedea cazul cartofilor din Polonia care au intrat in ţară cu preţ de 1 ban/kg valoare declarată la care se plătesc taxele).
2. Măsuri care să stimuleze dezvoltarea de depozite locale de legume şi fructe  – o astfel de măsură i-ar ajuta pe producătorii romȃni să intre în lanţul de supermarket-uri  – fermierul se poate concentra doar pe producţie iar depozitele pe comercializare – stimularea asocierii.
3. Un program naţional de testare gratuită pentru legumele şi fructele romȃneşti.
4. Un ghid de bune practici pentru producatorii de legume şi fructe – îngrăşăminte, soiuri, tratamente etc.
5. Produsele de import să se comercializeze doar în reţelele de retail, în pieţe să găsim doar produse romȃneşti – pentru a scoate din piaţă intermediarii de produse de import.
6. Un mecanism solid de eliberare/urmărire a carnetelor de producator care să nu poată fi eludat şi care să garanteze calitatea şi trasabilitatea produselor: amenzi aspre pentru încălcarea regulamentelor dar şi proceduri accesibile de eliberare/urmărire.
7. O fiscalizare simplificată pentru micii producători pentru producţia vȃndută şi încasată.

La acestea se mai pot adăuga şi altele iar membri CATAR sund deschişi să colaboreze la elaborarea unor astfel de măsuri. Implicarea instituţiilor naţionale în acest proces, în domeniul de interes strategic cu prioritate 0, agricultura, aşa cum a fost declarat inclusiv de Preşedinţia Romȃniei, este o dovadă de responsabilitate asumată.

Scris de la 23/04/2014. Adaugat in Regional. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *