Care dintre cele două tipuri de agricultura, ecologică sau convenţională, este mai profitabil

agriculturaUn studiu publicat recent de Comisia Europeană (CE) analizează care dintre cele două tipuri de agricultura, ecologică sau convenţională, este mai profitabil pentru fermierii din Uniunea Europeană (UE).
În cadrul studiului, au fost luate în calcul mai multe aspecte economice, de la costul de producţie şi randamentul fermelor, până la preţul de vânzare şi nivelul subvenţiilor. Deşi studiul are limitele sale – sunt analizate doar ţări din Europa Centrală şi de Vest şi sunt luate în considerare doar fermele de vaci de lapte şi exploataţiile de cultură mare – oferă, însă, câteva concluzii interesante. Astfel, în ţările analizate, agricultura ecologică aduce un venit comparabil sau, în unele cazuri, chiar mai mare decât agricultura convenţională, dar acest lucru este datorat, în mare parte, faptului că subvenţiile pentru agricultura „eco” sunt mai mari decât cele pentru agricultura convenţională.
Fermele „eco” folosesc mai puţine inputuri, dar mai multă forţă de muncăO primă comparaţie între cele două tipuri de agricultură se referă la costurile cu inputuri ale culturilor vegetale (pesticide, fertilizanţi, combustibili şi ulei pentru utilajele agricole). Astfel, agricultura ecologică fiind mai extensivă, costurile cu fertililizanţii şi cu pesticidele vor fi mai mici. În schimb, în ceea ce priveşte costurile cu lubrifianţii şi carburanţii folosiţi în munca agricolă, nu există diferenţe semnificative între cele două practici.
Agricultura ecologică foloseşte o forţă de muncă mai mare decât agricultura convenţională. Este nevoie de un lucrător agricol la fiecare 40 de hectare de teren cultivat în regim ecologic şi la fiecare 46 de hectare de teren agricol cultivat în regim convenţional. Acelaşi lucru se întâmplă şi la fermele de lapte. Un lucrător cu normă întreagă este necesar la fiecare 17 vaci de lapte crescute în sistem ecologic şi la fiecare 21 de vaci de lapte crescute în sistem convenţional.
Costul intermediar în cazul culturilor vegetale „eco” este mai mic decât în cazul culturilor convenţionale. În medie, pentru un hectar de teren „eco”, se cheltuiesc aproximativ 860 de euro per an, în timp ce pentru un hectar cultivat normal se cheltuiesc circa 960 de euro. Costul intermediar cuprinde cheltuielile cu fertilizanţii, seminţele şi consumul de carburant şi ulei al utilajelor agricole. Nu cuprinde, în schimb, costul cu forţa de muncă, plata arendei sau amortizarea utilajelor agricole.
În ceea ce priveşte costul intermediar în creşterea fermelor de lapte, acesta este asemnător la ambele tipuri de practici agricole.Randamentul scăzut este compensat de preţul de vânzare mai ridicat
Aşa cum era de aşteptat, agricultura ecologică are un randament mai scăzut. Spre exemplu, agricultorii obţin între 5 şi 8 tone la hectarul de grâu cultivat convenţional şi doar între 2 şi 3 tone la hectarul de grâu cultivat în sistem ecologic. La fel şi în cazul fermelor de lapte. Randamentul unei vaci crescute în sistem convenţional este, în medie, de 7 tone de lapte pe an, în timp ce randamentul unei vaci crescute în regim ecologic este de doar 5,5 tone pe an.
Randamentul scăzut al vacilor de lapte este compensat, în schimb, de preţul de vânzare. Laptele normal este vândut, în medie, cu 310 euro / tonă, în timp ce lapte ecologic este vândut cu aproape 400 de euro / tonă.
În cazul culturilor agricole, este mai dificl de comparat preţul de vânzare deoarece, în multe regiuni, culturile vegetale crescute în sistem ecologic sunt din specii diferite faţă de cele cultivate în sistem convenţional.
Subvenţiile, vitale pentru rentabilitatea fermelor agricole „eco”
Subvenţiile joacă un rol important în rentabilizarea fermelor ecologice. Plăţile europene şi ajutoarele de stat acordate pentru producătorii agricoli ecologici reprezintă 59% din venitul total al acestora, în timp ce, în cazul producătorilor agricoli convenţionali, reprezintă doar 54%. În acest calcul nu este luată în considerare Franţa, unde subvenţiile şi ajutoarele de stat reprezintă 60% din venitul producătorilor agricoli convenţionali şi doar 40% din venitul producătorilor ecologici.
Agricultura convenţională primeşte un procent mai mic de subvenţii de tipul plăţilor directe, în schimb, acest nivel este compensat de plăţile de agro-mediu şi de un nivel mai mare al plăţilor pentru bunăstarea animalelor.
Fermele de lapte „eco”, mai profitabile decât cele convenţionale
Concluzia studiului este că nu se poate spune cu exactitate ce tip de practică agricolă este mai rentabilă, veniturile fiind diferite în funcţie de ţară şi de tipul de producţie agricolă. Totuşi, diferenţele sunt mici, iar o medie ne arată că venitul pe unitate de muncă, în ţările analizate, este de 28.114 euro / an, în cazul fermelor ecologice, şi de 27.836 de euro / an, în cazul fermelor convenţionale,
În ceea ce priveşte exploataţiile agricole vegetale, venitul este de 29.097 de euro / an, pentru fermele convenţionale, respectiv, de 28.270 de euro / an, pentru fermele ecologice.
Lucrurile stau invers în cazul fermelor de lapte, unde venitul este de 25.734 de euro / an pentru fermele convenţionale, mai mic decât în cazul fermelor ecologice de lapte unde se atinge un nivel de 27.853 de euro / an.

Scris de la 30/04/2014. Adaugat in Regional. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *