Caras Severin: Proiect transfrontalier romano-sarb pentru stimularea micilor fermieri

Consiliul Local al comunei Grădinari din judeţul Caraş Severin şi municipalitatea din Vârşeţ (Serbia) au demarat un proiect finanţat în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, cu o valoare totală de peste 2,7 milioane de euro. 85% este finanţare din fonduri IPA.
Primarul comunei Grădinari, Ion Moşoarcă, şi edilul din Vârşeţ, Cedomir Zivkovic, au semnat în data de 12 aprilie 2013 un acord privind punerea în aplicare a proiectului ,,Îmbunătăţirea colaborării economice în regiunea transfrontalieră Vârşeţ – Grădinari prin activităţi de stimulare a micilor fermieri”. Localităţile Grădinari şi Vârşeţ se află la o distanţă de numai 27 de kilometri pe cale aeriană şi s-au înfrăţit cu vecinii sârbi în anul 2006, astfel că acest proiect este o continuare a bunei cooperări de succes avute până în prezent.
Coordonatorul acestui proiect proiect este Marius Roşian Mitrovic. ,,Valoarea acestui proiect este de peste 2,7 milioane de euro şi ne propunem susţinerea cooperării transfrontaliere în sectorul agriculturii, prin organizarea a cel puţin trei activităţi concentrate pe micii agricultori, fermieri şi meşteşugari. Grupurile ţintă ale acestui proiect se împart în trei categorii: cele cu impact imediat, din care face parte populaţia din zona transfrontalieră Grădinari – Vârşeţ, care însumează un număr de 57.568 de locuitori; impactul direct îl vor avea micii agricultori fermieri, meşteşugarii şi cele 7 IMM-uri nou create, iar impactul direct îl vor simţi reprezentanţii administraţiilor publice din cele două localităţi”, a declarat Marius Roşian Mitrovic, potrivit Express de Banat.
Durata proiectului este de 18 luni şi are ca scop construirea a două pieţe noi pentru produsele alimentare. Cea din Grădinari va avea o suprafaţă totală de 690 de metri pătraţi şi o capacitate de aproximativ 50 – 60 de locuri pentru furnizori, fermieri locali şi producători de legume, fructe, carne, produse lactate şi flori. Cea de a doua piaţă, de animale vii, va avea o suprafaţă de 330 de metri pătraţi şi o capacitate de 175 de animale.
Edilul-şef al comunei Grădinari s-a arătat încântat de utilitatea acestui proiect. ,,Vor fi două pieţe foarte frumoase, care îşi vor demonstra utilitatea. Chiar în această toamnă vom organiza un târg de produse alimentare, deoarece locuitorii comunei Grădinari au demonstrat că pot fi buni gospodari. Noi avem o colaborare strâns legată cu autorităţile din Vârşeţ şi suntem deschişi la cât mai multe proiecte de acest gen”, a spus primarul Ion Moşoarcă.
Printre oaspeţii veniţi la Grădinari s-a regăsit şi viceprimarul comunei Vârşeţ, Dejan Pantovic. ,,Această colaborare a început acum mulţi ani şi iată că am reuşit să realizăm un asemenea proiect ce ne oferă şansa de a avea două pieţe moderne, unde micii producători îşi pot demonstra calităţile de buni fermieri. Vom avea o piaţă modernă la Vârşeţ, cu laborator pentru prelevarea de probe din produsele agricole, având suprafaţa de 2.400 de metri pătraţi, cu 150 – 160 de locuri pentru întreprinderile mici şi mijlocii, legume, fructe, carne, peşte, produse lactate şi flori”, a subliniat acesta.
Obiectivele generale ale proiectului sunt susţinerea şi promovarea a minimum 200 de IMM-uri şi mici producători în agricultură prin dezvoltarea unei reţele transfrontaliere care să întărească schimbul economic între cele două ţări, precum şi promovarea şi susţinerea cooperării transfrontaliere în sectorul agrico

Scris de la 29/08/2013. Adaugat in Regional. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *