Buletin agrometeorologic 20-26 ianuarie 2015

ianuariePentru intervalul 20-26 ianuarie, in cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, in toate regiunile tarii.

 

În condiţiile agrometeorologice menţionate, speciile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu), pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în cea mai mare parte a ţării. Local, la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă, ca urmare a regimului termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod normal, vor fi posibile reluări lente şi temporare în vegetaţie, în special în zonele de câmpie. Pe suprafeţele agricole fără strat protector de zăpadă, unde temperaturile minime din aer vor scădea sub pragurile biologice critice de rezistenţă ale plantelor (Tmin.≤-10°C) vor fi posibile vătămări ale aparatului foliar prin îngălbeniri/arsuri ale vârfului frunzelor.
Culturile de orz şi grâu de toamnă, înfiinţate în epoca optimă, vor înregistra fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Cultura de rapiţă se va situa în faza de dezvoltare a aparatului foliar.Pomii fructiferi şi viţa de vie din toate plantaţiile se vor afla în repaus vegetativ.Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon vor fi întrerupte temporar.

 Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal la nivelul întregii țării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -2..10°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…10°C în cea mai mare parte a țării.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 0…14°C pe întreg teritoriul agricol al țării. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -5…7°C în aproape toată ţara, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.
Sunt posibile precipitaţii sub formă de ploaie, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. În zonele joase se va semnala ceaţă, izolat asociată cu burniţă.

Lucrari de sezon:

Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;

 Lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole;

 Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile
de toamnă semănate în epoca optimă.

 

Scris de la 20/01/2015. Adaugat in National. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *