Buletin agrometeorologic 25 aprilie -1 mai 2014.Instabilitate atmosferică, ploi si grindina in sudul tarii

agrometeorologicBuletinul agrometeorologic pentru saptamana 25 aprilie -1 mai 2014.Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale, cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului, precum şi izolat căderi de grindină.

Pe ansamblu, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 9…19°C, în aproape toată ţara, valori mai ridicate cu 1…5°C comparativ cu mediile multianuale.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 14…24°C, în toate regiunile agricole. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 4…14°C în cea mai mare parte a zonelor de cultură, mai scăzute în depresiuni, până la -3°C, unde izolat, vor fi condiţii de producere a brumei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va înregistra valori cuprinse între 10…20°C în majoritatea regiunilor agricole, valori favorabile parcurgerii proceselor vegetative la culturile de primăvară înfiinţate până în prezent, precum şi continuării însămânţărilor la speciile de prăşitoare.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale, cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului, precum şi izolat căderi de grindină. Local, în jumătatea de sud a ţării, cantităţile de apă pot fi semnificative din punct de vedere agricol, îndeosebi la începutul intervalului.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi izolat puternică), se vor înregistra în Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Banatului, Dobrogei, vestul şi centrul Transilvaniei, estul Munteniei, izolat în nordul Moldovei. În stratul de sol 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în sudul, estul şi centrul ţării. Deficite moderate şi local ridicate de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică), se vor înregistra în Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Banatului, Dobrogei, vestul şi nordul Transilvaniei, local în sud-estul Munteniei. Local pe terenurile agricole cu drenaj defectuos din nordul Munteniei şi al Olteniei, vor fi posibile băltiri temporare de apă la
suprafaţa solului şi excese de umiditate.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina desfăşurarea normală a proceselor biologice ale culturilor agricole, pe majoritatea suprafeţelor, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor fiind chiar mai intense în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării. Funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge predominant fazele de înfrăţire (60-100%), alungire a paiului (40-100%), precum şi înspicare (10-40%), îndeosebi în jumătatea de sud a ţării.
În sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării, rapiţa va înregistra diferite faze de
vegetaţie, respectiv dezvoltarea aparatului foliar (14-18 frunze), alungirea tulpinii (50-100%) şi înflorirea (10-80%).
Culturile termofile (floarea-soarelui şi porumb) îşi vor continua fazele de
germinare (30-100%), răsărire (10-100%), precum şi apariţia primelor frunze (10-50%). În principalele bazine specializate, la cultura de sfeclă de zahăr se vor semnala

germinarea-răsărirea (10-100%) şi apariţia primei perechi de frunze (10-25%). Pomii fructiferi (sâmburoase şi seminţoase) se vor afla la înflorire şi înfrunzire în majoritatea plantaţiilor, iar soiurile timpurii vor parcurge legarea şi creşterea rodului.
La viţa de vie se vor semnala în continuare înmugurirea, dezmugurirea, înfrunzirea şi creşterea lăstarilor laterali.
Pe ansamblu, lucrările agricole în câmp (pregătirea patului germinativ,
semănatul/plantatul, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare) vor fi sistate temporar, doar în zilele cu precipitaţii. Continuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi semănatul/plantatul culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr);

 

RECOMANDARI:

 Fertilizarea fazială a semănăturilor de toamnă cu îngrăşăminte minerale şi foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK);
 Combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă şi
aplicarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole;
 Verificarea şi controlul semănăturilor de primăvară în vederea capacităţii de germinare;
 Eliminarea surplusului de apă de la suprafaţa solului, prin efectuarea de rigole de scurgere.

Scris de la 24/04/2014. Adaugat in National. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *