Astronauţii au gustat din prima salată spaţială

salată Astronauţii de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) vor mânca pentru prima dată, luni, frunze proaspete de salată, care provin de la plante cultivate în spaţiu, la bordul avanpostului orbital, informează ibtimes.co.uk.

Frunzele de salată, cultivate în condiţii de microgravitaţie, vor fi spălate cu un agent de curăţare pe bază de acid citric, înainte de a fi consumate.

Jumătate dintre acele plante vor fi trimise pe Pământ, pentru ca savanţii de la sol să elaboreze o serie de analize în privinţa viitoarelor culturi de plante din spaţiu. Ele au fost deja testate în ceea ce priveşte siguranţa microbiologică.

Tehnologia de cultivare în spaţiu a plantelor reprezintă un element crucial pentru viitoarele misiuni spre Marte – şi dincolo de această planetă – care vor avea la bord echipaje umane, informeaza mediafax.

Prima etapă a sistemului a fost iniţiată în luna mai, atunci când seminţele de salată au fost udate pentru prima dată. Apoi, noile plante au fost trimise pe Terra, după o creştere în spaţiu de 33 de zile. Un alt lot de seminţe a fost activat în iulie, după ce a fost depozitat în spaţiu mai bine de un an.

Tehnologia de creştere a plantelor în spaţiu, concepută de Orbital Technologies Corp (Orbitec), a fost livrată la bordul ISS alături de două lădiţe conţinând seminţe de salată şi o lădiţă cu seminţe de Zinnia în timpul unei misiuni de tip cargo de aprovizionare a staţiei, realizată de compania SpaceX, în aprilie 2014.

Scris de la 11/08/2015. Adaugat in Agricultura mondiala. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *