ANSVSA : Măsuri preventive – Intensificarea măsurilor de biosecuritate în fermele de păsări şi a monitorizării stării de sănătate a efectivelor de păsări

păsăriCa urmare a evoluţiei a unor focare de influenţă aviară în Germania, Olanda şi Regatul Unit al Marii Britanii, ANSVSA a dispus, în scop preventiv, intensificarea la nivel naţional a monitorizării stării de sănătate a efectivelor de păsări şi a controalelor privind aplicare cerinţelor de biosecuritate în fermele de păsări.

 

Potrivit ANSVSA, in perioada urmatoare se vor organiza urmatoarele actiuni cu  scop preventiv:

-Organizarea de întâlniri şi instruiri pentru informarea şi conştientizarea fermierilor, a medicilor veterinari de liberă practică, a vânătorilor şi paznicilor fondurilor de vânătoare etc, asupra semnelor clinice ale influenţei aviare şi ale bolii de Newcastle şi despre necesitatea notificării, în regim de urgenţă, către DSVSA judeteana, a oricăror suspiciuni de boală;

-Se va solicita sectorului avicol să intensifice măsurile de profilaxie nespecifică şi să întarească măsurile de biosecuritate în fermele de păsari, pentru a putea preîntampina orice evenimente de ordin epidemiologic nedorite;

-Efectuarea de controale privind respectarea cerinţelor de biosecuritate în exploataţiile comerciale de păsări ;

Informarea privind semnele clinice de boală şi necesitatea notificării DSVSA judeţene, de către deţinătorii de exploataţii non-comerciale, a oricăror suspiciuni de boală;

-Intensificarea activităţilor de monitorizare a statusului de sănătate al păsărilor şi notificarea imediată a suspiciunilor de boală;

-Se vor dispune măsuri pentru limitarea circulaţiei păsărilor de curte în perimetrele exploataţiilor, şi se vor informa fermierii asupra condiţiilor de circulaţie a păsărilor din exploatiile comerciale.

-DSVSA judeţene care au în raza de competenţă graniţă cu state terţe vor încheia protocoale de colaborare la nivel local cu inspectoratele judeţene ale poliţiei de frontieră, pentru ca acestea să le notifice orice caz de găsire a păsărilor bolnave sau cadavre de păsări în zona de patrulare.

-Reactualizarea stocurilor de materiale şi a structurilor de intervenţie, prevăzute în planurile de contingenţă de la nivel local.

Importurile de păsări, în România, de la începutul anului şi până în prezent, din ţările mai sus-menţionate şi data ultimului import:

Germania – 06.01.2014 – 13.11.2014 – 58 de transporturi de păsări:

38 transporturi – 1.951.813 găini

20 transporturi – 207.310 pui de curcă

Olanda – 16.07.2014 – 1 transport de păsări – 120.060 găini.

Anglia – 01.04.2014 – 1 transport de păsări – 7.904 găini.

Comerţul intracomunitar, cu păsări vii provenite din ţările membre ale Uniunii Europene în care evoluează sporadic gripa aviară, de înaltă sau joasă patogenitate, se poate derula, neexistând bariere nejustificate în calea comerţului.

În urma supravegherii şi a regionalizării ţărilor în cauză, se transmit aceste informaţii Comisiei Europene, care emite măsuri de protecţie referitoare la gripa aviară înalt patogenă, de diverse subtipuri, prin legislaţie specifică.

Scris de la 19/11/2014. Adaugat in National. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *