ANSVSA analizează oportunitatea vaccinării animalelor impotriva bolii limbii albastre

boala limbii albastereCe a hotarat reprezentantii ANSVSA privind campania de vaccinare a animalelor impotriva bolii limbii albastre.

Potrivit unui comunicat ANSVSA, conducerea institutiei a convocat, în data de 20 noiembrie, o şedinţă a Consiliului Consultativ al Autorităţii, pentru a analiza în acest for oportunitatea demarării la nivel naţional, a vaccinării animalelor receptive împotriva bolii limbii albastre.

S-a supus atenţiei participanţilor şi recomandarea Comisiei Europene, aceea de a vaccina, recomandare făcută cu prilejul întâlnirii ţărilor balcanice având ca scop elaborarea unor strategii unitare la nivel regional în ce priveşte controlul bolii, care a avut loc în data de 6 noiembrie, la solicitarea Comisiei Europeane.

Specialiştii ANSVSA au prezentat situaţia existentă în prezent, sub raportul evoluţiei acestei boli în ţara noastră şi măsurile întreprinse pentru limitarea răspândirii şi eradicarea acestei boli.

Totodată, au fost prezentate concluziile Grupului Naţional de Experţi pentru Bluetongue, reuniţi în şedinţa din data de 18 noiembrie:

– Vaccinarea este un instrument important de control şi eradicare a bolii, deşi aceasta necesită eforturi financiare importante.

– Scopul vaccinării este scăderea circulaţiei virale şi ridicarea restricţiilor impuse mişcării rumegătoarelor.

De asemenea, cei prezenţi au fost informaţi şi despre cele 92 de exploataţii profesionale care şi-au exprimat intenţia de a aplica vaccinarea voluntară.

Reprezentanţii asociaţiilor şi federaţiilor crescătorilor de animale au avut puncte de vedere diferite în ceea ce priveşte strategia de control a acestei boli, dintre care menţionăm:

– Controlul bolii prin aplicarea măsurilor de profilaxie nespecifică şi a celor de biosecuritate, fără vaccinare;

– Aplicarea unui program de vaccinare pentru minim 80% din rumegătoarele de pe teritoriul ţării;

– Vaccinarea animalelor din exploataţiile nonprofesionale din jurul exploataţiilor comerciale;

– Vaccinarea voluntară, la solicitare, în exploataţiile profesionale;

– Vaccinarea diferenţiată, în funcţie de animal şi destinaţia lui, corelată cu măsuri de profilaxie generală;

– Vaccinarea doar a animalelor adulte;

Elaborarea unei strategii coerente de vaccinare, pe un termen adecvat, în colaborare cu ţările vecine.

S-a stabilit ca, propunerile privind strategia de control a bolii limbii albastre în România şi a strategiei de vaccinare să fie transmise oficial ANSVSA de către participanţii la întrunire, în termen de o săptămână.

La discuţii au participat conducerea şi specialişti ai ANSVSA şi reprezentanţi ai: Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Bovine din România Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, Asociaţiei Generale a Medicilor Veterinari din România, Colegiului Medicilor Veterinari, Asociaţia Naţională a Fabricanţilor de Produse de Uz Veterinar, Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România „Romovis 10 mai 2006”, Asociaţiei Crescătorilor de Vaci “Holstein Ro”, Asociaţiei Crescătorilor de Vaci „Bălţata Românească” tip Simmental, Institutului pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar, Federaţiei Patronatelor Medicilor Veterinari, Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România, Federaţiei Oierilor de Munte, Federaţiei Naţionale a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – PRO AGRO, Asociaţiei Fermierilor din România, Federaţiei Naţionale a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – PRO AGRO.

 

Desi au participat la sedinta ANSVSA, reprezentantii Federaţia Naţională PRO-AGRO au iniţiat, in urma cu trei saptamani, o campanie de stopare a politicii pro-vaccinare pentru “boala limbii albastre” la bovinele, ovinele şi caprinele din România, care vine să intregească eforturile de comunicare publica in interesul membrilor federatiei asa cum s-a facut si in cazul campaniei TAIE T.V.A., campanie care are ca obiectiv reducerea TVA la carne si produse din carne.

Pentru toată filiera de producţie şi comercializare a sectorului bovine-ovine-caprine, anul 2014 este reprezentat prin cele mai mari pierderi din sectorul care aduce de câţiva ani importante venituri la bugetul de stat, mai ales prin activitatea de export.

Problemele de sănătate animală apărute in ţara noastră incepând cu luna mai (boala “vacii nebune”) și continuând cu apariţia primelor focare de Blue Tongue in luna august, coroborate cu comunicarea publică ezitantă a A.N.S.V.S.A. au dus la suspendarea statusului de ţară cu risc controlat pentru ESBB şi la inchiderea tuturor pieţelor tradiţionale de export pe profil ale României.

Intenţiile autorităţilor române de a declanşa o politică bazată pe vaccinarea efectivelor de rumegătoare impotriva Blue Tongue o cunoaştem din surse media, iar aceasta initiativa a fost demarata fara consultarea fermierilor.

In contextul in care România dispune de un plan de supraveghere pentru această boală cofinanţat de Comisia Europeană considerăm că nu este momentul de introducere a vaccinării, care ar afecta şi mai mult bugetul de stat. Nu in ultimul rând, situaţia critică, falimentară a sectorului bovin, lipsa controlată a vaccinării in restul statelor membre, inchiderea definitivă a pieţei de bovine şi ovine la export, ar trebui să fie un semnal de alarmă marcant pentru renunţarea la politica de vaccinare impotriva Blue Tongue

Scris de la 24/11/2014. Adaugat in Zootehnie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *