Americanii investesc in reabilitarea sistemelor de irigare din R.Moldova

sistemelor de irigarePeste o mie de fermieri din raionul Orhei vor avea acces la apa pentru irigare datorită reabilitării sistemelor de irigare Jora de Jos și Lopatna efectuate din fondurile Guvernului SUA în cadrul Programului Compact. Pentru a se informa despre derularea lucrărilor de construcție la cele două sisteme viceambasadoarea SUA Kara McDonald însoțită de Ministrul Agriculturii Vasile Bumacov, vice ambasadoarea Statelor Unite ale Americii, Kara McDonald şi directorul executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova Valentina Badrajan au efectuat o vizită pe șantierele de construcție la sistemele de irigare.

Reabilitarea sistemului de irigare Lopatna a demarat în toamna anului 2013 și urmează să fie încheiată în noiembrie 2014, astfel încît în sezonul agricol din anul 2015 antreprenorii vor putea beneficia din plin de irigarea terenurilor. După reabilitare sistemul de irigare Lopatna va fi unul modern și eficient și va permite irigarea a peste 500 de hectare, prelucrat de circa 530 de fermieri.

Sistemul de irigare Jora de Jos a început să fie reconstruit în primăvara anului curent, iar lucrările vor dura pînă în luna iulie 2015. Acest sistem va oferi posibilități de irigare a circa 1200 de hectare de teren agricol, care în prezent este prelucrat de peste 600 de fermieri.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vasile Bumacov, în discurasul în faţa producătorilor agricoli, beneficiari ai Proiectului, a declarat că investițiile Guvernului SUA în cadrul sistemelor de irigare din țara noastră vor spori competitivitatea produselor agricole autohtone, oferind garanții pentru fermierii care cultivă fructe și legume și îi vor face mai puțin vulnerabili în fața secetei. Ministrul a ţinut să mulţumească poporului american pentru aportul mare adus în susţinerea agricultorilor moldoveni.

Menţionăm că proiectul tehnic de reabilitare a sistemelor de irigare prevede instalarea a rețelei noi de țevi confecționate din polietilenă cu densitate înaltă și inox, care vor substitui țevile din azbest, care nu mai corespund cerințelor tehnice și de mediu. Totodată, sunt reconstruite stațiile de pompare dotate cu pompe performante și echipament electric care va permite funcționarea sistemului cu costuri reduse pentru consumul de energie și flexibil la necesitățile de apă ale agricultorilor, instalarea sistemelor de aspirație a apei cu protecția populației piscicole etc.

Scris de la 25/06/2014. Adaugat in Agricultura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *