Amenzi de peste 1.896.490 de lei date de inspectorii ANSVSA in perioada Sarbatorilor Pascale

 PascaleÎn perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, a realizat controalele tematice specifice perioadei.

Din centralizarea datelor furnizate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene rezultă că au fost verificate, în intervalul 07 – 19 aprilie, un număr de 6.569 de unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Abaterile de la normele şi cerinţele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor descoperite cu ocazia controalelor au fost sancţionate cu un număr de 460 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.896.490 de lei şi prin aplicarea a 246 de avertismente.

De asemenea, au fost emise 28 de Ordonanţe de Interzicere a Activităţii şi 9 Ordonanţe de Suspendare a Activităţii.

Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au verificat modul în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ied, ouăle destinate consumului uman, precum şi alte alimente de origine animală sau non-animală, care se consumă în mod tradiţional în această perioadă.

Dintre neregulile constatate enumerăm:

– transportul de produse de origine animală în mijloace de transport neautorizate sau cu viza anuală expirată – depistate cu ocazia controalelor efectuate în traficul rutier realizate împreună cu reprezentanţi ai IJP;

– expunerea la vânzare şi depozitarea necorespunzătoare a carcaselor de miel sau ied;

– comercializarea carcaselor de miel sau ied care nu aveau marca de sănătate;

– lipsa documentelor de calitate şi conformitate pentru produsele alimentare de origine animală sau non-animală;

– vânzarea de animale în târguri fără a fi însoţite de documentele sanitare veterinare prevăzute de lege;

– sacrificarea animalelor în spaţii neautorizate;

– lipsa documentelor obligatorii pentru stabilirea trasabilităţii produselor comercializate;

– neconcordanţe între înscrisurile din documentele însoţitoare şi atestările din certificatele sanitare veterinare de transport;

– manipularea necorespunzătoare, nerespectarea condiţiilor de igienă şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

– depozitarea, păstrarea şi expunerea la vânzare a produselor alimentare de origine animală în afara spaţiilor înregistrate sanitar veterinar şi fără asigurarea lanţului frigorific etc.

 

Ca urmare, au fost retrase de la comercializare şi dirijate spre distrugere peste 45.165 de kg de carne şi produse din carne, produse alimentare care ar fi reprezentat un pericol pentru sănătatea consumatorilor.

Datele centralizate arătă că, în perioada 11 – 19 aprilie, au fost sacrificaţi 134.661 de miei la nivel naţional, activităţile de sacrificare realizându-se în abatoare, centre şi spaţii amenajate temporar şi supravegheate sanitar veterinar.

Scris de la 29/04/2014. Adaugat in Industrii. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *