AISR: Campanie impotriva comercializarii de seminte contrafacute

 AISR Alianța Industriei Semințelor din România AISR a lansat campania „Sămânța certificată – primul pas pentru o producție performantă”.

Prin intermediul acestei campanii, fermierii vor fi informați cu privire la beneficiile utilizării semințelor certificate și riscurile pe care le implică folosirea produselor contrafăcute.

 

„Prețurile mici, ambalajele care încântă privirea, produse vândute prin târguri organizate în apropierea localităților, toate fac ca agricultorul să cumpere sămânța din locuri neamenajate, iar aceasta să fie de cele mai multe ori contrafăcută. Pe lângă bani aruncați pe o sămânță care nu va da randamentul scontat, culturile agricole și mediul vor fi puse într-un mare pericol în cazul în care fermierii cad în plasa falsificatorilor. Pentru a contracara acest fenomen, AISR a început lupta cu autorii de falsuri, dat fiind faptul că piața este invadată de tot mai multe semințe contrafăcute, care generează o producție de 3-4 ori mai mică față de marca originală”, a precizat Antonia Ivașcu, directorul executiv al Alianței Industriei Semințelor din România.

În cadrul campaniei de informare, vor fi prezentate și elementele de siguranță și identificare vizuală de pe ambalajele în care sunt comercializate semințele certificate, pentru ca fermierii să poată deosebi mai ușor produsele contrafăcute. Spre exemplu, fiecare sac original este sigilat și etichetat, iar holograma și etichetele originale nu se rup ușor și sunt tipărite profesional, oferind informații clare despre numărul de ordine și numărul de lot, care pot fi verificate la producător. În schimb, sacii contrafăcuți, deși sunt foarte asemănători ca aspect, au etichete care se rup ușor, iar numerele de identificare sunt scrise greșit.

Campania se desfasoara in parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Scris de la 23/02/2015. Adaugat in Starea culturilor. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *