Agrostar: Subventia trebuie sa mearga la producatorii de lapte, nu la procesatori

subventiaCrescatorii de animale, membri ai Federatiei AGROSTAR, nu sunt de acord cu propunerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) de a acorda subventia procesatorilor de lapte, drept  „compensare de pret  prin unitatile de procesare in scopul de a fi stimulate să cumpere mai mult din piata interna.”

O astfel de masura presupune un control al pretului de achizitie la procesatori, ceea ce e greu de realizat.  Subventia trebuie acordata crescatorilor de animale, ei fiind cei care au resimtit cel mai mult efectele scaderii pretului la lapte, inca de anul trecut, pe fondul embargoului impus Rusiei.  Disparitia cotei de lapte, de anul acesta, are de asemenea efecte devastatoare asupra producatorilor de lapte. Si, ca si cand nu ar fi fost suficient, producatorii de lapte sunt afectati si de seceta. Prin urmare, producatorii de lapte au cel mai mult nevoie de subventii. Altfel, vor fi nevoiti sa-si lichideze efectivele, declara secretarul general al AGROSTAR ,Horațiu Raicu.

Federatia AGROSTAR apreciaza ca decizia de acordare a avansului de 50-70% din subventii, incepand cu 16 octombrie, este binevenita, in conditiile in care pierderile cauzate de seceta agricultorilor sunt considerabile.

In ceea ce priveste despagubirile pentru seceta, AGROSTAR ii informeaza pe agricultori ca se vor acorda 400 lei/ha pentru cultura mare, pentru fermierii neasigurati suma fiind la jumatate, adica 200 lei. Pentru pasuni si pajisti  sprijinul va fi in jur de 100 lei/ha. “Ingrijorator este faptul ca, aceste sume se vor acorda probabil in 2016, deoarece nu s-a facut inca evaluarea privind efectele secetei”, declara Horatiu Raicu.

Scris de la 17/09/2015. Adaugat in Zootehnie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *