Agrostar: Seceta i-a adus pe crescătorii de animale în pragul falimentului

crescătorii de animaleSindicatul Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine, afiliat la AGROSTAR, atrage atenția că, din cauza secetei, crescătorii de animale sunt în pragul falimentului, iar ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este preocupat mai mult de cultul personalității decât de problemele din sector.

„Ne întrebăm daca Ministerul Agriculturii mai există, pentru că nu ne ajută cu nimic. Cantitatea de lapte a scăzut deja cu 50% și situația se agravează pe zi ce trece. Pierderile sunt enorme. Seceta a afectat sectorul zootehnic prin scăderea producțiilor de lapte și a sporului în greutate la tineret, din cauza cantității scăzute de masă verde, ceea ce duce la diminuarea cu 30% a posibilității de producere a furajelor pentru perioada de stabulație. De distrugerea sectorului zootehnic din România se face vinovat ministrul Agriculturii, preocupat mai mult de cultul personalității decât de problemele din sector. De asemenea, cerem demiterea directorului din Ministerul Agriculturii, Gheorghe Neață, care lucrează prin intermediul ANARZ pentru distrugerea zootehniei”, declară președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine din România, Marcel Andrei.

O altă nemulțumire a crescătorilor de ovine este aceea că încă mai sunt crescători care nu au primit Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT) pentru anul 2014.

Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine cere și abrogarea Legii vânătorii (legea 407/2006, modificată în iulie 2015), întrucât consideră că aceasta încalcă grav dreptul la proprietate și le permite asociațiilor de vânătoare să facă ce doresc pe terenurile proprietate privată.

“Modificările la această lege au fost aprobate fără a fi consultate și asociațiile crescătorilor de animale, sunt aberante și încalcă în mod grosolan dreptul la proprietate. Un exemplu în acest sens este interzicerea pășunatului animalelor pe terenurile agricole în perioada 06 decembrie-24 aprilie, prevedere prin care, practic, proprietarul de teren nu poate nici să-și recolteze culturile, dacă acestea sunt preferate de vânat”, susține Marcel Andrei.
Având în vedere situația gravă în care se află sectorul de creștere a animalelor, Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine va trece la acțiuni de protest, inclusive la blocarea drumurilor, pentru că nu vrem să ajungem asistați social, iar copii noștri căpsunari în alte țări. Vrem ca locul celor care doresc distrugerea zootehniei din România să fie luat de persoane oneste, interesate de dezvoltarea sectorului, nu de transformarea țării în piață de consum.

Federatia AGROSTAR, cea mai mare federatie sindicală din domeniul agricol, are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat, cat si din cel bugetar.
Federatia AGROSTAR este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.

Scris de la 31/08/2015. Adaugat in Actualitate. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *