Agrometeo: Cum va fi vremea in perioada 9-15 octombrie 2015

  vremeaVremea va fi mai rece decât în mod obișnuit, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între -2…16°C, abaterile termice negative fiind de 1…8°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 0…19°C, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -4…13°C la nivelul întregii țări, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, unde local vor fi condiţii de producere a brumei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 7…16°C în zonele de câmpie, limite optime desfășurării proceselor de creștere și dezvoltare ale culturilor de toamnă semănate până la această dată.

Se prognozează precipitații sub formă de ploi locale în toate zonele de cultură, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în jumătatea de nord a Moldovei, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș şi Transilvania, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, local în vestul Moldovei. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), se vor înregistra în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, nord-estul şi izolat în estul Munteniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele de germinare, răsărire și înfrunzire la culturile de toamnă (rapiță, orz și grâu), precum și cele de maturare la speciile pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal. Totodată, spre sfârșitul perioadei, scăderea semnificativă a temperaturilor din aer şi sol v-a determina o încetinire a ritmurilor de vegetație, în special în zonele depresionare. Orzul și grâul de toamnă semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de germinare-răsărire (10-100%) și apariția primelor frunze (10-50%). La rapiță se vor continua germinarea-răsărirea (10-100%) și formarea primelor frunze (4-8 frunze) cu o stare de vegetație a culturilor în general medie și bună. Porumbul ajuns la maturitate tehnologică (100%) se va recolta de pe ultimele suprafețe, la nivelul întregii țări. Sfecla de zahăr va înregistra uscarea aparatului foliar și maturitatea tehnologică (10-100%), iar la cartof se vor definitiva lucrările de recoltare. În plantațiile pomicole și viticole se vor semnala fazele de maturare a lemnului, îngălbenirea și căderea frunzelor, continuându-se recoltarea fructelor. În zilele cu precipitații, lucrările agricole în câmp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arat, pregătirea patului germinativ, semănat, recoltare) vor fi întrerupte temporar.

RECOMANDARILE  SPECIALISTILOR: 

– Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole de sezon;

– Eliberarea suprafețelor agricole de resturile vegetale;

– Urgentarea pregătirii patului germinativ şi semănatul culturilor de toamnă în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;

-Efectuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi.

Scris de la 09/10/2015. Adaugat in National. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *