Acum are loc o cursă pentru antreprenoriatul în domeniul agricol

antrepAcum are loc o cursă pentru antreprenoriatul în domeniul agricol

Chestiunile de organizare a activității fermierilor într-o formă juridică prin intermediul căreia aceștia să poată atrage finanțare sau să pătrundă în lanțul de distribuție și desfacere, zonă de fiscalitate unde sunt necesare multe clarificări, partea administrativă – de relaționare cu autoritățile publice din domeniu sau zona de litigii – acestea sunt principalele probleme din antreprenoriatul agricol local, conform unei analize realizate de Casa de Avocatura Ionescu si Sava.

„Problemele legislative din domeniul agricol vin din faptul că legislația în domeniul agricol este destul de volatilă în condițiile în care în prezent se acoperă din punct de vedere legislativ, 10-15 ani în care acest sector nu a fost o prioritate pentru legiuitori.

În perioada următoare, merită urmărită legiferarea din domeniul fondului forestier și amendamentele la Legea pajiștilor, pentru care se încearcă modificarea încărcăturii minime la hectar, a perioadei de concesionare a pașunilor și acordarea subvențiilor. Vor exista controverse și în sectorul laptelui și al produselor lactate, unde, în paralel cu eforturile de recunoaștere a organizațiilor de producători și de stabilire a relațiilor contractuale, de la 1 aprilie au fost eliminate cotele de lapte, apărând astfel noi reglementări privind livrarea laptelui de la producător către prim-cumpărătorul de lapte”, declară Diana Turturica, avocat asociat în cadrul Casei de Avocatură Ionescu și Sava.

Conform analizei, foarte multe dintre litigiile din agricultură sunt concentrate în prezent în relația cu Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură. Acestea privesc atât relația directă, APIA – fermieri, dar și relația APIA cu alte instituții publice, ca de exemplul, litigiul APIA împotriva Curții de Conturi. „Din păcate, o parte din aceste litigii ajung în zona de penal, fiind cercetați în prezent o serie de fermieri în legatură cu dobândirea de subvenții necuvenite”, declară reprezentantul Casei de Avocatură Ionescu și Sava.

Partea de organizare a producătorilor agricoli, sistemul de finanțare a fermierilor, nevoia ca producătorii agricoli să se organizeze juridic pentru a putea distribui sau atrage finanțări – practic, tot efortul de actualizare a sistemului în care funcționeaza fermierul român, atrage multa birocrație în acest sector, relevă analiza.

„Acum are loc o cursă pentru antreprenoriatul în domeniul agricol, cursă care va trebui derulată în mod susținut cel puțin în următorii 2-3 ani. Investitorii din țări cu o îndelungată experiență în agricultură, cum ar fi Olanda sau Irlanda, care au know-how-ul și capitalul necesare pentru dezvoltarea unui business în acest domeniu, au un avantaj competitiv notabil față de investitorii români”, declară av. Diana Turturica.

Analiza Casa de Avocatură Ionescu și Sava

Scris de la 27/04/2015. Adaugat in National. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *